Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 3 mars 2011

Projekt och mönster: Pistiller för dina blommor


Blommor är vanliga motiv i smycken. För att skapa en känsla av riktiga blommor finns det flera små detaljer värda att tänka på. Tidigare har jag nämnt foderblad: de små gröna bladen bakom kronbladen. Idag tänkte jag ge lite exempel på projekt där man fokuserat på att skapa pistiller till sina blommor.

Pistiller kan göras på många vis, t ex med pärlor. Sydda eller tvinnade på metalltråd. Ett enkelt sätt att skapa en känsla av pistill är att använda sig av pärlhattar eller stjärn-/snöflingeformade tunna metalldelar som kupas. Använd dubbla delar om det behövs. Exempel finner du i dessa rosa och vita blommor, pärlad körsbärsblom och mobilsmyckena hos Beadsmania. Rings & Things ger ett exempel på hur du kan använda även andra typer av flikiga pärlhattar.

Som jag nämnt här finns det även hattpinnar i ädelmetall som avslutas med just ett knippe pistiller/ståndare.

I inlägget Blommor av organza finns också exempel på olika sätt att skapa pistiller -- pärlbroderi, franska knutar, knappar, imiterade pistiller osv -- som passar till framför allt egna tygblommor.

Med blomklockor är det också vanligt att skapa långa pistiller med hjälp av hattpinnar. Trä en liten pärla längs ut på varje pinne eller använd hattpinnar med kulor på änden. Ett projekt där du kan lära dig en version på denna populära variant hittar du hos Winter Rose Designs.

En ring med pärlor kan också ge en känsla av pistiller, se t ex Filigree Statement Necklace (pdf-fil) och Kundan flowers. De kan fästas med pärl- eller metalltråd på blomman.

Pärlorna kan även tvinnas fast på metalltråd för att bilda "spröt". Det finns en bra exempel på detta hos Living in Color. Se även Pärlblommor för fler sätt att skapa olika ståndare och pistiller. Även om det handlar om s k french beaded flowers så kan du göra enbart pistillerna och montera dem på andra typer av blompärlor eller metallblommor, som du vill ge en extra touch.


Vill du skapa en riktigt naturtrogen blomma så kan det vara bra att studera hur dess äkta förlaga ute i trädgården eller naturen ser ut. Vissa blommor, som körsbärs- och äppelblom, har ett myller av små, tunna pistiller medan liljor har färre men större och mer distinkta pistiller. Det påverkar blommans utseende mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails