Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 23 mars 2011

Inspiration: Kit -- samma material, olika resultat

Att vara flera stycken om att skapa utifrån samma mix av material kan vara väldigt kul. Dels kan kitet man använder sig av vara inspirerande och innehålla material eller färger man inte själv skulle valt. Dels är det roligt att se hur olika kreationer olika personer skapar utifrån samma grundförutsättningar.


Inspirerande gallerier/tävlingsbilder
Då och då kan du stöta på s k kittävlingar/-utmaningar hos pärlbutiker, på pärlforum eller på pärlträffar. Just nu känner jag inte till någon, men det finns en del tävlingsgallerier där du kan kika på resultatet från gamla tävlingar, vilket kanske kan vara till inspiration. Se t ex Jul -06 och Murrigt Höstmys på Pärlplatsen eller Caragas höstkittävling.

Kanadensiska pärlbutiken BeadFX har tidigare haft utmaningar/tävlingar där de varannan månad skapade nya pärlkit som kunderna kunde köpa, skapa och tävla med. Utmaningen kallades CreativeFX. Några av bidragen genom åren finns publicerade här (månadsvinnarna, som sedan gjorde upp i en finalomgång).

Use the Muse var en lite annorlunda kittävling, som gjordes i fyra omgångar. Det var, som vanligt, ett kit men med en hemlig fokaldel -- musan i tävlingens titel -- som alla var tvugna att använda. Sedan var det upp till var och en att välja fritt bland de övriga pärlorna i kitet. För att se tävlingsbidragen, klicka dig in på respektive tävling så finns där länkar till galleriet.

M&J Trimmings har också haft kitutmaningar. De är inte en smyckesbutik, men väl en specialist på band och spets och deras material används till allt från smycken och accessoarer till kläder och heminredning. I deras DIY Challenge fick deltagarna en romantisk mix av rosa band och pärlor att skapa med. Resultatet kan du se här.


Gör det själv
Sugen på en kitutmaning, men det finns ingen aktuell som passar dig? Varför inte gå samman några stycken och arrangera en egen liten utmaning/tävling för er själva? Låt en person komponera ett pärlkit, som var och en av deltagarna betalar för. Känner ni en butiksägare kanske denne skulle kunna tänka sig att skapa kit åt er.

Hur man komponerar ett inspirerande kit kan variera. Tänk på att anpassa innehållet efter de som ska delta, om tanken är att det ska vara en kul grej för alla, så att ingen känner att kitet inte alls är roligt. Vid en tävling för allmänheten så är det alltid så att kit inte alltid tilltalar alla, men som en aktivitet vänner emellan är det bättre att komponera med vännernas smak i tankarna. Det finns många frågor som kan vara bra överväga: Vilka färger passar bäst? Hur vågad ska färgmixen vara? Hur stor/dyr får kitet vara? Vilka material ska undvikas? Ska smyckesdelar ingå eller får deltagarna själv lägga till det (och i så fall i vilken utsträckning)? Ska kitet utmana genom att innehålla ovanliga material och/eller "svåra" färger eller ska det vara snällt utformat? Vilka tekniker kan deltagarna vilja arbeta med -- det vill säga ska fokus ligga på småpärlor, mixed media, trädda smycken med lite större pärlor eller något annat? Ska kitet ha ett visst tema, som speglar sig t ex i val av material (regnskogstema med frö- och nötpärlor exv) och/eller färger?

Sätt en deadline när ni måste vara färdiga -- senare samma dag, om två månader eller när det passar bäst för er -- och kom överens om huruvida det ska vara en enkel "rolig grej" eller om en vinnare ska röstas fram, som då eventuellt får ett litet pris. Och om ni ska få fram en vinnare, hur ska denna väljas ut? T ex deltagarna röstar, familj/vänner utanför utmaningen röstar, omröstning på deltagarnas bloggar, lottdragning etc.

(Om du är sugen på att göra något kul tillsammans med dina vänner, läs även gärna Grupprojekt för fler idéer.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails