Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 3 februari 2011

Teknik: Vändningar i flat herringbone

Herringbone Cuff


Herringbone är en mångsidig pärlsömnadsteknik som tillåter olika variationer i utförandet. Förra veckan skrev jag om olika metoder att påbörja ett herringbonearbete. Idag handlar det om olika metoder för att vända i flat herringbone. Knepet ligger nämligen i att vända på ett sätt som inte påverkar den distinkta struktur som tekniken skapar genom att pärlorna ligger "på snedden".


S-vändning
Detta är den "klassiska" metoden, som jag först stötte på när jag skulle lära mig herringbone. Som rubriken antyder handlar det om att slingra tråden genom flera pärlor på kanten för att komma upp genom rätt pärla utan att förändra strukturen. (Obs! du trär inte alltid tråden i en tydlig s-form mitt namnval till trots: det beror på från vilket håll du syr.) Tydliga instruktioner finner du hos Whimbeads och Bead & Button (pdf-fil). Se även Beading Daily.


Brick stitch-vändning
I många nyare instruktioner har s-vändningen bytts ut om en variant som bäst kan beskrivas som ett stygn i brick stitch. Detta är en betydligt enklare variant än ovanstående. Beskrivning har bl a Beadwork.about.com.


Utanpåvändning utan pärlor
Ytterligare ett alternativ, som är mycket enkelt, är att vända i ytterkanten. Detta innebär att tråden kommer att löpa på utsidan av den sist sydda pärlan, vilket inte alla uppskattar (men som synes nedan kan tråden döljas). För instruktioner, se exempelvis Beading Daily och Bead-Patterns.com.


Utanpåvändning med pärlor
För att slippa synlig tråd i kanten eller bara för att skapa en dekorativ kant så kan metoden ovan varieras genom att en eller flera pärlor träs på tråden i yttervarvet. För en mer diskret kant används en liten pärla som 15/0 medan en större pärla eller t o m flera pärlor (t ex i en picot) ger en tydligare uddkant.

Instruktioner på svenska finner du hos Smyckestillverkning iFokus medan engelskspråkiga tutorials finns hos bl a TradeArtCo, Lirigal (multipla pärlor) och Whimbeads.



Foto: NoPunyNerd, här använt i enlighet med Creative Commons CC BY-NC-ND 2.O. Klicka på bilden för mer information.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails