Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 17 februari 2011

Material: Tibetsilver


Vad är tibetsilver? En fråga som många ställer sig, men som inte alltid är helt lätt att svara på. En sak är dock klar: mycket kinesiska smyckesdelar som tillverkas faller under denna beteckning, som ibland också bara säljs som tenn eller tennlegering.

Först kan vi fråga oss varför tibetsilver är så vanligt. Självklart är det en prisfråga: det är billigt. Det används i billiga bijouterier och av kostnadsmedvetna pärlare. Men tibetsilvrets popularitet handlar inte bara om pris utan också om att legeringen till skillnad från silverpläterade pärlor inte oxiderar/missfärgas på samma sätt. Pärlorna håller sig finare längre. Dock är det också så att en hel tibetsilver också är silverpläterat. Det finns även "guld"- och kopparpläterat tibetsilver.

Enligt vissa började tibetsilver bli populärt då det användes för att sälja imitationer "tibetanska" silversmycken när efterfrågan på detta hantverk blev högt i västvärlden. Och när något är efterfrågat finns det alltid personer beredda att skapa billiga kopior att sälja dyrt. Det ledde till ett överflöd av s k "tibetsilver" som inte alls var vare sig tibetanskt eller silver.


Ursprung
Från början lär beteckningen enligt vissa ha stått för smycken och smyckesdelar av äkta silver, som tillverkades i Tibet. På samma sätt som det finns exempelvis balisilver, smyckesdelar av silver tillverkade på Bali i traditionella motiv och tekniker.

Några andra hävdar att det även "förr i tiden" var tibetsilver en tenn- och kopparlegering, men med upp till 30 % silver inblandat. Det vill säga en legering, som inte når upp till våra krav på silverhalt för att något ska få klassas som just silver men ändå med betydligt större silverhalt än det vi ser i pärlbutikerna idag. Silverhalten försvann nästan helt för några decennier sedan medan namnet levde kvar.

Det tillverkas fortfarande sterling silverpärlor och -smycken i Tibet även om det kan vara svårt att hitta äkta vara, men i princip allt tibetsilver vi köper i pärlbutiker tillverkas i Kina och har inget med tibetansk pärltillverkning eller silver att göra. Från början, hävdar vissa, tillverkade kineserna smyckesdelar i tibetansk stil. Därav att namnet levde kvar. En kinesisk variant av indiska bali-style beads.

Tyvärr finns det inte så mycket bra, gedigna källor att luta sig mot angående begreppets ursprung -- eller ens angående dess innehåll. Men å andra sidan är det inget unikt för tibetsilver.


Vad är tibetsilver?
När frågan dök upp hos amerikanska Fire Mountain Gems blev svaret detta:
"Tibetan silver" is a copper alloy mixed with tin or nickel. In some cases it is an iron base with pewter and/or silver plating. There is typically little to no silver content in Tibetan silver manufactured today. Due to the inconsistency of what the actual metal is, there are no guarantees as to the true metal content, including in some cases high levels of lead.
Så alltså, en kopparlegering med inslag av tenn eller nickel eller en bas av järn (som rostar lätt!) som täcks med en tennlegering (som kan innehålla bly) och/eller silverplätering.

Även på Wikipedia, vars artikel tyvärr inte har några källor till uppgifterna, beskrivs det vi ser som tibetsilver i liknande termer som ovan. Det som idag säljs som tibetsilver är allt som oftast, enligt artikeln, en billig järnbaserad gjutmetall överdragen med tenn och silverplätering. Järnlegeringen kan vara tunn eller tjock beroende på smyckesdelarna som tillverkas. En svag kärna innebär smyckesdelar som lätt går sönder. Däremot, hävdar skribenten, var äkta tibetsilver från Tibet tidigare en tenn- och kopparlegering med upp till nästan en tredjedel silver.

TierraCast, som säljer högkvalitativa tenndelar vilka konkurrerar med det betydligt billigare tibetsilvret, publicerade en rapport där de fått innehållet i diverse smyckesdelar sålda som tibetsilver analyserade. Du kan läsa resultatet här. Testet visar att delarna främst består av zink och koppar med inslag av nickel samt små halter aluminium, tenn och krom. Samt pyttesmå halter silver. Glädjande nog visade det sig i ett nytt test 2009 att de höga halter bly och inslag av arsenik som förekom 2007 är borta.

Ibland kallas tibetsilverdelar för tenndelar eftersom de kan innehålla metallen och ofta ser ut som om de gör det. Man ska dock inte tro att det rör sig om rent tenn eller högkvalitativa tennlegeringar som Britannia utan här handlar det om en billigare typ av legering med låg tennhalt.

Tibetsilver tillhör den grupp av billiga smyckesdelar, som hamnade under lupp i så väl Sverige som USA för några år sedan då tester visade att bijouterier tillverkade i dessa typer av legeringar kunde innehålla stora halter bly liksom andra otrevligheter som arsenik och kadmium. Alla mycket otrevliga miljögifter. Detta har jag skrivit om förr, se inläggen Kadmium -- ännu en fara med billiga smyckesdelar och Bly -- den användbara men giftiga metallen. Som redan nämnts verkar det dock som att blyhalterna håller på att reduceras då det uppmärksammats så mycket och kadmium verkar aldrig ha varit allt för vanligt använt -- och troligen än mindre nu. Trots allt är kadmium dyrare än t ex zink, som seglat upp som ett populärt alternativ till silver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails