Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 4 februari 2011

Inspiration: I kattens år



Gott nytt år! Nu har åter igen det vi lite felaktigt kallar kinesiska nyåret inträffat. I år går vi, i enlighet med den kinesiska astrologin som är baserad på buddhismen, in i kaninens eller harens år. I alla fall gäller det de flesta länder där man följer den asiatiska astrologin. I Vietnam, där nyårshögtiden är känd som Tết, har katten tagit kaninens plats i djurkretsen. Enligt Wikipedia beror detta på att det kinesiska tecknet för kanin låter som det vietnamesiska ordet för katt (mèo). Vilken tur för oss kattälskare!


Kattens tecken
Liksom med många horoskop kan informationen om ett zodiakdjurs egenskaper variera. Detta är några exempel jag funnit på nätet, främst Wikipedia och Viethoroscope.com. Läs ett reportage från Vietnam hos Reuters.

I enlighet med kattens mjuka och avslappnade natur, sägs ofta kattens år innebära en stressfri och avslappnat tid.

Inom den asiatiska astrologin anses en person född i kattens/kaninens tecken vara en god vän, känslig, nådig, vänlig, älskvärd, elegant, reserverad, försiktig, konstnärlig, noggrann, öm, självsäker, blyg, intelligent, medkännande, lyckosam, flexibel. Men personen kan även vara lynnig, frånvarande, ytlig, självupptagen, opportunistisk och envis. Tyvärr kan deras mjuka, positiva egenskaper också vara något som andra människor utnyttjar. Katterna är talangfulla och ambitiösa och lyckas väl i studier och har en lugn personlighet som bl a gör att de vet att vänta på rätt tillfälle att agera. De räknas som vältaliga i betydelsen att de kan snacka sig in och ut ur olika situationer. De uppskattar inte kaos, stress och nya situationer, utan föredrar det trygga, kända och lugna. Det gör dem även gästfria och givmilda eftersom de anser det viktigt att skapa en lugn och harmonisk atmosfär. Liksom de lägger stor vikt vid detaljer (för att undvika kaos).

Även elementen påverkar kattens egenskaper i stor utsträckning. 2011 är exempelvis metallkattens år och metall står för styrka, hårdhet, bestämdhet och tålighet. Vattenkatterna är mer kända som mjuka medlare medan träkatterna är givmilda på gränsen till självuppoffrande.

För att se om du eller någon du känner är född i kattens tecken, se t ex denna lista. Vietnamesiska nyåret följer i princip alltid det kinesiska, men vissa år är där små skillnader i datum beroende på tidsskillnaden mellan Kina och Vietnam. Eftersom nyåret fastställs efter månåret så kan de två nyåren infalla dagarna efter varandra.


Katter och kreativitet
Det är vanligt att prata om kattmänniskor och hundmänniskor, men visste du att det faktiskt finns vetenskapliga undersökningar som visar på att det faktiskt är så att de två skiljer sig åt? I tidningen Kattliv 1/2011 (s. 22f) rapporteras om två undersökningar gjorda av amerikanska psykologer. De visar att husdjurens egenskaper avspeglar sig i ägarnas personlighet, föga förvånande. Tidigare studier har haft svårt att verkligen visa på skillnader, men Sam Gosling och Carson Sandy som ligger bakom den senaste studien, förklarar det med att tidigare forskare inte tagit i beaktande att det faktiskt finns personer som äger och tycker om både katter och hundar.

Vad visade då forskningsresultaten om kattmänniskor? Hundmänniskorna var mer sällskapliga och utåtriktade än kattmänniskorna. De var även mer benägna att vara självdisciplinerade, plikttrogna och prestationsinriktade. De föredrog planering framför spontanitet. Typiska egenskaper för flockdjur, i mångt och mycket. Kattmänniskorna å sin sida var mer neurotiska än hundmänniskorna. Det innebär t ex att vara mer emotionellt instabil, sårbar för obehagliga känslor, lättstressad och lättoroad. Kattmänniskorna var också mer öppna, vilket innebär att de uppskattar konst, kreativitet, äventyr, ovanliga idéer, fantasi, är nyfikna och har "otraditionella tankar och beteenden". Förvånad att många pärlare/smyckesmakare har katt?

En annan undersökning visar att kattägare tenderar att vara ganska introverta och inte så dominanta, men däremot mer pålitliga än hundägare. Det är också mer sannolikt att kattägaren lever ensam och ofta är en kvinna.

I sin bok Det nattliga, kattliga, evigt ofattliga så filosoferar makarna Karl G. och Lilian Fredriksson över detta. Bl a nämner de alla de konstnärer, författare och skådespelare som ägt och hyllat den egensinniga och självständiga katten som vågar gå sin egen väg och inte krusar för någon. De konstaterar att politiker verkar föredra lydiga hundar som rättar sig i leder och skriver hur de enda gånger det funnits katter i Vita Huset har det varit presidentdöttrarnas husdjur. Presidenten själv har föredragit en trogen hund. Så var fallet med så väl Abraham Lincoln, som ligger bakom flera kända kattcitat, som Bill Clinton vars dotters Socks blev något av en världskändis.

Nu är det ju självklart så att statistiska samband inte säger hela sanningen och det kan finnas stor variation i lynnet hos olika katter och djur. T ex kallas siamesen hundkatt för den i vissa avseenden är så "hundlik", medan olika hundraser har mer eller mindre av de traditionella hundegenskaper som nämns i undersökningen av hundmänniskor. Men det är onekligen intressant att se parallellerna mellan kreativitet och att älska katter.


Kattpärlor och pärlprojekt
Hur ska man då fira detta underbara djur nu när det är dess alldeles egna år? För pärlaren finns det ett stort utbud av kattpärlor och -smyckesdelar att välja på i pärlbutikerna. Så stort att det inte kan bli tal om shoppingtips i just denna text. Det finns allt från små silverpärlor till stora porslinspärlor i form av maneki nekos, allt från kitschiga plasthängen till ypperligt handmålade onyxhängen. Ja, det finns även kattformade smyckeslås.

För kattrelaterade pärlprojekt, se Katter, katter, katter. Som f ö ska uppdateras snart med nya projekt, som Halloween cat i krympplast, Nafsikas silverbrosch och Parts Clubs swarriskälling.

Vissa katter kanske föredrar att fira med pärlor på sitt sätt: pärlor, tråd, kedjor -- ja, det mesta i en pärlares lådor är spännande leksaker för en katt. För att in nämna hur pärlmattor är de bästa sovplatserna. Och fotografering? Nej, fokus ska förstås vara på katten, inte något tråkigt smycke eller pärlor!



(ja, hon surar för att jag sagt att hon inte får smutsa ned det vita pappret... Dessutom är pärlrummet hennes och ingen annans, så det så!)

2 kommentarer:

  1. Apropå katter hade programmet Stil i P1 ett program i höstas om kattens avtryck i modevärlden. Rätt så kul lyssning! Går nog att ladda ner om man vill lyssna i efterhand

    SvaraRadera
  2. Låter intressant -- får försöka se om jag kan hitta det. Tack för tipset!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails