Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 8 november 2010

Teknik: Rosette applique beading

Rosette appliqué beading är en typ av pärlbroderi som är vanlig i nordamerikanska indianska pärlarbeten. Den finns bl a beskriven i Horace Goodhues klassiker Indian Bead-Weaving Patterns. Rosetterna sys med läggsöm (couching) och det som karaktäriserar dem är att pärlorna sys fast i cirklar, från mitten av motivet och utåt. De färdiga motiven används bl a i traditionella halsband, men de kan även göras i mindre varianter för t ex örhängen och hårspännen eller för att brodera motiv på kläder och andra accessoarer. De kan också använda för att göra runda motiv i vilken typ av pärlbroderade alster som helst.

Rosettes sys ofta med tjeckiska seed beads/rocaillepärlor och deras smalare profil gör dem lättare att använda i cirkulära motiv än japanska seeds. 11/0 och 13/0 är vanliga pärlstorlekar för dessa motiv. Man kan sy den första cirkeln med olika antal pärlor, men åtta är det vanligaste, liksom att dela in motivet i åtta "segment" (det är praktiskt på varje cirkel utökas med en pärla per segment). Indianerna broderar traditionellt på hjorthudar, men du kan även använda andra underlag som passar till pärlbroderi.

Instruktioner till hur du syr dessa pärlbroderade motiv finner du bl a hos Canku Ota, Noc Bay (pdf-fil, halsband), Bead-patterns.com, Abigail's Crafts How-to (visar hur du syr mönster) och Create Native American Beading av Theresa Flores Geary. Det sistnämnda är en bok, som handlar om moderna tolkningar av indianskt pärlarbete. På Aunt Molly's Bead Street finner du mallar för rosettes gjorda med 3/6, 4/8 eller 5 segment (scrolla nedåt). Bead Dancing har också grafpapper för dig som vill rita egna mönster.

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails