Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 29 november 2010

Mönstertips: Miniatyrparfymflaskor av pärlor


Pärlor kan som bekant användas till mycket mer än bara smycken. Ett kul att använda t ex tjeckiska pressglaspärlor och kristallpärlor är att göra små parfymflaskor för dockhus och andra miniatyrmiljöer. Fina exempel på detta har bl a Sarajane och Cynthia Howe bilder av på respektive hemsida.

Cynthia har även en tutorial, Elegant Victorian Vanity, där du ser exempel på hur du kan komibnera ihop pärlor, klämpärlor, daisy spacers och pärlhattar för att göra parfymflaskor, cologneflaskor, puderburkar med mera.

Notera hur du kan göra vissa flaskor och burkar ännu mer realistiska genom att limma fast pyttesmå etiketter. Sådana etiketter säljs av vissa specialister på dockhusmaterial, men du kan också skriva ut dina egna genom att krympa bilder du hittat t ex på nätet (sajter som Graphics Fairy m fl), skannade etiketter du har hemma eller bilder från Dover Publications, som bl a säljer böcker och DVD:er med äldre bilder. (Som vanligt: tänk på att använda copyrightfria bilder om du tillverkar för att sälja.)

Undvik att limma ihop dina parfymflaskor av glas/kristall med snabblim (sekundlim) eftersom de kan ge en synlig, ful hinna på pärlan.


Tips: Jag nämner just tjeckiska pressglaspärlor av en anledning. De finns nämligen i många spännande former och färger, ibland med detaljerade mönster, som passar i miniatyrmiljöer -- se "herrcologneflaskan" i bakgrunden på fotot ovan för ett typexempel. Den mintgröna stora flaskan kändes i mitt tycke som en schampooflaska, vilket gjorde att jag köpte den. För det går ju att göra mer än bara parfymflaskor av pärlorna. Vad mer kan du själv komma på för miniatyrer? Nagellacksflaskor? Vaser? Eller, om du vill göra mer konstruerade föremål, smycken och kristallkronor?

2 kommentarer:

  1. Oh så gulligt!
    Ska jag absolut testa.
    Till min 7-åriga dotter.
    Perfekt present, ett helt set.
    Oxå fint att sätta på paket som en liten extra-grej när hon tar med presenter till sina kompisars kalas.

    SvaraRadera
  2. Så söta! Trodde faktiskt de var riktiga. Älskar miniatyrer och besöker gärna sajter som handlar om miniatyrer, dockmakeri osv. Vilka fina pärlor du har hittat, de ser precis ut som riktiga.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails