Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 16 november 2010

Material: Brons


Brons är inte namnet på en specifik metall utan ett samlingsbegrepp på kopparlegeringar, som i motsats till mässing innehåller inget eller mycket lite zink. Den legering de flesta av oss tänker på när vi hör ordet brons är tennbrons, som består av koppar och tenn, men det finns bronser som inte innehåller något tenn alls. Eftersom brons används om så många metaller och ibland även -- något felaktigt -- används som en ren synonym till mässing så kan det ibland bli lite förvirring kring vad ett bronsföremål egentligen är gjort av för legering.


Historik
Brons är en av mänsklighetens allra äldsta legeringar. Vi vet att (tenn)brons tillverkades så tidigt som 3 000 år fvt i Iran och Mesopotamien och därifrån spred sig sedan kunskapen till Europa och Asien. Men upptäckten av denna hårda, men bearbetbara, metall kunde människan börja tillverka så väl vapen och bruksföremål som konsthantverk. Först legerades koppar med andra metaller än just tenn, t ex arsenik, som dock gav en spröd brons. Efter en tid gick man därför över uteslutande till den mindre giftiga och mer användbara koppar-tennlegeringen.

Eftersom tenn och koppar med få undantag inte finns på samma platser så innebar det redan från början att råvarorna måste anskaffas genom handel. Exempelvis så använde romarna och fenicierna tenn från Cornwall, som hade de största fyndigheterna i Europa. Bronsanvändningen sammanfaller därmed med den internationella handeln -- om det var jakten på brons som gynnade handeln eller handeln som introducerade brons i Sverige är dock okänt. Troligen var det en kombination. Brons är starkare än smidesjärn, men ändå gick utvecklingen från bronsålder till järnålder. En viktig orsak var just att järnmalm var lättare att hitta än koppar och tenn. (Sedan utvecklades järnet till stål, som är hårdare och vassare än brons.)

I förhistorisk tid gjordes det inte alltid skillnad på tenn och bly, som förekom tillsammans. De ansågs vara två varianter av samma (låga) metall. Mycket av det vi kallar antika bronsföremål är därför egentligen tillverkade av en blandning av olika metaller och kan innehålla bly istället för tenn. Det har också varit svårt att göra en skarp åtskillnad mellan brons och mässing -- begreppen används ibland som synonymer än idag -- och numer förekommer ofta begreppet kopparlegeringar om forntida föremål istället för brons.

Namnet brons har vi fått via italienskans bronzo, men man är inte helt säker på ordets ursprung. Två förslag är att det antingen kommer från persiskans birinj, som betyder brons, eller det latinska namnet på den italienska staden Brindisi, Brundusinum.


Egenskaper
Brons är hårdare att arbeta med än exempelvis koppar och mässing, men håller sin form bättre och är mer korrosionsbeständigt. Brons står också emot nötning bättre. Den hårda metallen är även perfekt att gjuta med: du kan finna allt från kyrkklockor och skulpturer till smyckesdelar gjutna i tennbrons. Brons används även i mynt (s k myntbrons) och, inte minst, musikinstrument. Det är även den klassiska metallen för tredjepristagarens medalj.

Eftersom innehållet kan variera, varierar även färgen på brons. Ibland är den närmaste mässingsfärgad -- ibland är det, som jag var inne på, just mässing som bara kallas brons -- men den kan också vara mörkare gulbrun eller närmast kopparfärgad. Rödaktig brons kan skilja sig lite från koppar genom att den har en svalare ton än den varmt rödbruna kopparn.

Du kan köpa brons i form av tråd och plåt likväl som färdiga smyckesdelar, från motringar och tags till hängen och lås.


Bronslegeringar
Det finns som sagt en mängd olika bronslegeringar och proportionerna mellan metallerna i legeringarna kan variera beroende på vilket källa du rådfrågar. Välkända bronslegeringar är klockbrons (bell metal), myntbrons, malm (för namnet på kopparlegeringar som var varken brons eller mässing), kanonmetall, statybrons, spegelbrons m fl. Sahari är en japansk bronslegering. Det som på engelska kallas architectural bronze innehåller inget tenn alls, bara koppar, zink och bly.

Det finns också en legering, som på engelska kallas white bronze (vit brons), även om den inte alltid räknas till de "riktiga" bronserna. Det är en legering av koppar, tenn och zink som inte minst används i smycken som alternativ till silver eller nysilver/nickellegeringar. Legeringen är stark och korrosionsbeständigt och tillsammans med sin släta yta gör det den idealisk för smycken. Till skillnad från silver missfärgas in vit brons. Vit brons används bl a vid guldplätering av oädla smycken -- som alternativ till nickel -- och kan även användas på egen hand vid plätering (s k white plate).

Red bronze, "rödbrons", är ett engelskt begrepp som är synonymt med mässing med ett högt kopparinnehåll, som ger det en kopparaktig färg. På svenska kallar vi den sortens mässing för rödmetall.


Brons som beskrivande begrepp
I pärlvärlden används begreppen bronsfärgat, brons och antikbrons ganska löst. Antikbrons är oftast synonymt med antikguld, dvs antikbehandlad guld- eller gulmetallsplätering -- material som inte har mycket med äkta brons att göra. Även brass ox, antikbehandlad mässing, kan ibland beskrivas som antikbrons. Ibland används inte ens förledet utan metalldelarna kallas helt sonika bara för brons. Lite mer rättvisande är de fall där metallfinishen kallas för bronsfärgad istället för bara (antik)brons.

Brons är även en pärlfärg, som är vanlig inte minst på glaspärlor. Det finns light bronze, som är ljus med en relativt kall, lätt brunaktig nyans. "Antikguld" kan vara en relativt bra beskrivning av färgen, som kan jämföras med yteffekten Dorado. Sedan finns bronze, som kan variera lite i färg, men ofta har en "mellanbrun" metallisk glans. Dark bronze är metalliskt mörkbrun, nästan som mörk choklad. Bronspläterade/-glaserade pärlor kan variera lite i nyans beroende på tillverkare. Red bronze är en rödbrun mörk metallisk effekt.


Källor:
Copper.org
Hayday, Andria: Everything You Wanted to Know About Metals But Were Afraid to Ask. Art Jewelry, September 2005.
Koppar.com: ordlista
Nationalencyklopedin
Nordisk familjebok (på Projekt Runebergs hemsida)
Wikipedia: brons
Wikipedia: bronze
Wikipedia: Sverige under bronsåldern
Wisegeek: What is White Bronze?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails