Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 26 november 2010

Inspiration: Ovanliga smyckestyper -- från axelpynt till ögonfranssmycken

Ibland är det någon udda trend från catwalken, ibland bara... ja, udda. När vi tänker på smycken är det oftast de vanligaste: armband och armringar att smycka handleden eller överarmen med, halsband runt halsen (från de kortaste collars till långa halsband som kan hänga ned till naveln), ringar på fingrarna, örhängen och cuffs på öronen, hårsmycken av olika slag, kanske en fotlänk och fotringar.

Även andra typer av piercingar på kroppen är relativt vanliga, från synliga ställen som näsa och ögonbryn till mer intima delar. Och broscher, som fästs på kläder, är smycken de flesta känner till även om de inte är så vanligt använda längre. Och så finns det temorära hudutsmyckningar där smyckestenar limmas fast på huden. På naglar kan smyckesstenar också limmas fast och det finns även de som t o m borrar små hål i nageltippen och fäster miniberlocker. Vi har väl också säkerligen allesammans sett någon med ett tandsmycke. Inspirerade av LotR och annan fantasy finns det en hel del pannsmycken, som dock kanske kan räknas in under hårsmycken.

Men uppfinningsrikedomen tar inte slut där. En person som ofta återkommer till lite annorlunda smycken, som kan dekorera andra delar av kroppen än vi är vana vid är Pearl på The Beading Gem's Journal. De allra flesta exempel jag kommer att ta upp nedan kan du läsa mer om hos henne under etiketterna unusual jewelry och body jewelry.

Idag skriver hon om Spirys, som gör pärlsmycken av ett lite annorlunda slag: eyelash jewellery, som du fäster på ögonlocken/ögonfransarna på samma vis som du skulle fästa lösögonfransar. Faktum är att du kan smycka dina ögon ännu mer direkt genom att operera in dekor under hornhinnan. Du som inte är lättäcklad kan läsa mer om det i denna artikel. (Den som inte vill genomgå en operation kanske föredrar swarovskiblingade kontaktlinser.)

En typ av lite ovanligare smyckestyp var också den lilla modetrend som uppstod med axelsmycken i våras. Där finns det t o m tutorials att hitta på nätet, t ex hos M & J Trimming, PS! I Made This, Miss Mix (finska) m fl. Axelsmycken bärs antingen direkt på axeln eller så fästs de på ett klädesplagg (flera av länkarna går till projekt av det senare slaget). Före axelsmyckena fast de pärlade och blingade BH-banden, som åtminstone ibland är tänkta att bäras synliga.

Vissa smycksmakare kan i princip hitta på smycken för varje tänkbar del av kroppen, t ex smycken för armbågen eller låren -- även detta har Pearl skrivit om här. Ja, smycken kan även vara så stora att de på olika sätt kan dekorera överkroppen, som t ex Bliss Lau visar.

Ibland kan smycken ha ett konstnärligt syfte och bakgrund där konstiga smycken för ovanligt bruk görs för sin egen skull. T ex Burcu Buyucunals "face distorting jewelry", som fästs på ansiktet och avsiktligt "deformerar" det, eller Sophie Burnas "Imperfect face jewelry".

Om smyckade naglar och lösnaglar är relativt välkänt så kanske smyckesnaglar och nagelskydd i ädelmetall är lite mer ovanligt.

Man behöver dock inte hitta nya kroppsdelar att smycka för att skapa nya, ovanliga smyckestyper. Det kan även handla om att kombinera ihop två olika smyckestyper, skapa "hybridsmycken" så som t ex örhängen som även fungerar som halsband eftersom de länkas samman med en kedja. Vissa kanske känner igen smyckestypen då Rihanna har burit halsbandsörhängen: foton på detta finns överallt på nätet och i modemagasinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails