Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 4 oktober 2010

Pärltillverkning: Pärlor av kärnor och frön


Så här på höstkanten kanske det passar med ett pyssel, som kan uppskattas av både små och stora: att trä äppelkärnor, pumpafrön etc på tråd. Dessa uppträdda kärnor kan användas som halsband likväl som girlanger eller annan typ av dekoration.

Det förknippas kanske oftast med just barnpyssel, men fina frön och kärnor används fortfarande i vissa kulturer för att göra smycken för alla åldrar. Det som flest kanske stött på är Leucaena, som används i bl a Asien för att tillverka smycken till turisterna, samt de skrynkliga rudakshanötterna som används i malas. Även jobs tårarpärlor dyker upp då och då -- de och ännu fler exempel finner du i en intressant lista på Wayne's Word. Nötter, bönor, kärnor och frön tillhör troligen några av de allra första material som människan började använda i just smycken.

Söta halsband av äppelkärnor finner du hos 365 saker du kan slöjda. Little Treasures gör halsband av pumpafrön, som först delvis målats. Du kan också använda dem naturella, blandade med andra pärlor som hos Family Fun, eller måla dem helt, som Activity Village gör. Hannas virrvarr visar hur du kan använda bönor eller ärtor. eHow har instruktioner som föreslår bl a jobs tårar (pärlkorn), muskotnöt, pepparkorn, kryddnejlika mm. Se även Pärlor av kaffebönor.

Generellt gäller att många frön och kärnor kan blötläggas och då bli så mjuka att de relativt enkelt kan genomborras av en grov, vass nål. Är de för hårda är det också möjligt att borra hål. Ett alternativ till att borra är även att pressa igenom en upphettad nål eller syl.

Även om det inte varit så gott om rönnbär i år så måste jag ju också passar på att nämna den höstklassikern. Slöjdnytt och 365 saker du kan slöjda har beskrivningar till hur du skapar smycken och girlanger av rönnbär.

Fotokälla: 365 saker du kan slöjda. Foto av Marita Jönsson, hemslöjdskonsulent i Halland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails