Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 6 juli 2010

Noterat: Beadalon lanserar rostfri ståltråd för smyckestillverkning

Att den dåliga världsekonomin har slagit hårt mot USA har nog gått få pärlare förbi: de senare åren har detta bl a lett till en betydligt ökad acceptans för smyckesmaterial i oädla metaller. Base metals, som det kallas på engelska, har funnits även tidigare, men det är först nu som de fått stort utrymme bl a i pärltidningar. Även pläterade metaller och andra icke-traditionella material får nu rum utan att skämmas.

Så kanske är det inte så konstigt att Beadalon nu presenterar ett alternativ, som inte oxiderar (likt silver) eller flagnar (likt pläterat) utan är helt genomfärgat och inte allt för dyrt. Det de presenterar är ett material, som inte minst använts i chain maille och trådtjack-/luffarslöjdssmycken förr: ståltråd. Rostfri ståltråd i legeringen 316L.

Tråden säljs i grovlekar anpassade till smyckestillverkning, 26 -- 20 G eller ca 0,4 -- 0,8 mm i diameter. Dessutom säljer de inte bara rund tråd utan även halvrund och fyrkantig, vilka är mycket användbara när du skapar infattningar i metalltråd eller bara vill få en annorlunda effekt. Du kan läsa mer om alla dimensionerna på Beadalons produktsida.

Några allmänna noter om stål: rostfri ståltråd är oftast inte helt rostfri, bara motståndskraftigare mot rost än vissa andra järnlegeringar. Rostfritt stål kallas ibland ädelstål, inte minst när det avser knivar, inredning och smycken. Det används inte minst i herrsmycken. Stål är hårdare att arbeta med än t ex silver eller koppar och härdar också snabbare när du bearbetar det. Vissa stållegeringar innehåller nickel, men nicklet anses så hårt bundet till järnet att det inte avges och därmed inte ger allergiska symptom -- och därför är i enlighet med EU:s nickeldirektiv.

2 kommentarer:

  1. Hej, klickade in mig på länken till beadalons sida men den fanns inte längre... :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Länken har några år på nacken så produkten har inte längre en nyhetssida som den hade då (och de har säkert gjort om hemsidan några gånger sedan dess). Nu ligger info under Products --> Wrapping wire om man går in på första sidan.

      Passar på att uppdatera länken ovan också.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails