Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 18 juli 2010

Mönstertips: Pusselringar -- instruktioner och historik

En pusselring är en ring, som består av flera smala ringar, som hänger samman och kan pusslas ihop till en bred ring. Till skillnad från vissa kombinationsringar med lösa ringar, som sätts samman sida vid sida, har en pusselringar ringar som sitter fast i varandra. Mönstret ringarna bildar tillsammans liknar oftast en fläta eller flätknut.


Att tillverka en pusselring

Hos The Beading Gem's Journal kan du få tips både om hur du löser ringarna och hur du tillverkar en pusselring själv. Instruktionerna till pusselringen finner du hos Jewelry Birthstones Wizard. Förutom instruktioner till en 4-delad ring finner du också en kort historik och bilder på gamla pusselringar. Även om det är en 4-delars ring som du får beskrivning till finns där också tips för hur du skapar bredare ringar av upp till 12 trådar. Så klart finner här också en lösning för hur du pusslar samman din ring när den är "upplöst".


Ursprung och historia
Ursprunget till ringarna är okänt, men den vanligaste förklaringen, som dock verkar sakna historisk förankring, är att ringen användes för att avslöja otrohet. De kallas då turkish wedding rings eller harem rings och skulle enligt sägnen användas av turkiska makar som vigselringar för att kontrollera att deras fruar inte var otrogna. Maken var den ende som kunde pussla ihop en ring som "föll isär" och därför skulle han efter en tids bortavaro märka om hustrun tagit av sig ringen för att låtsas vara ogift då hon inte skulle klara av att sätta ihop den igen när hon försökte ta på den. Den finns också historier om att kvinnor gav ringar till sina makar när de skulle ut på fälttåg för att inte heller de skulle vara otrogna. Men som med de flesta sägner och berättelser så är den troligen inte alls sann, även om den typen av ringar kan påträffas i Turkiet och länder däromkring. Dock ej som just vigselringar, enligt uppgift. Denna typ av "komiska" berättelser uppstår kring många ting med mer eller mindre okänt ursprung.

En liknande ursprungsberättelse utspelar sig i 100-talets Kina där en general beskrev för hovjuveleraren hur denne skulle skapa en pusselring, som skulle ges till generalens älskade fru så hon skulle ha något att fördriva tiden med då han var på fälttåg. Här har dock detaljen om otrohet bytts ut mot ett "snällare" motiv. En något modernare berättelse från Turkiet (eller åtminstone som utspelar sig i Turkiet) är att brudens far ger brudgummen en pusselring på bröllopsdagens morgon för att han skulle ha något att fingra på i sin nervösa väntan på att bruden skulle gå igenom alla nödvändiga traditionella riter och ritualer inför kvällens vigsel.

Enligt vissa är bakgrunden till namnet Turkish wedding rings inget som har med den inledande skrönan att göra utan något mer kommersiellt och inriktat på utländska besökares intresse av ett lands (påstådda) kultur: billiga pusselringar såldes till amerikanska soldater och andra anställda på USA:s militärbaser i landet. Genom att benämna dem turkish wedding rings så kunde det kanske locka dem än mer att köpa en ring, som en liten kärleksgåva och souvenir kryddad med orientalisk exotism till frun/flickvännen/maken/pojkvännen hemma i staterna. I Turkiet var ringarna inte minst populära på 1960- och 70-talet.

Så namnet må vara ett påhitt, men ringarnas ursprung anses ofta vara Turkiet. Det flätade mönstret gör att vissa spekulerar kring att utformningen på ringen kan vara inspirerat av eller en "kvarleva" från de anatoliska kelters, galaters, tid: kelterna använde ofta flätornamentik på ringar och andra ting, men eftersom de inte lämnat efter sig någon egen skriven dokumentation är det svårt att avgöra. En jämförelse mellan keltiska flätringar och turkiska pusselringar finner du här. Kelterna för oss också vidare till en annan del av världen där ringarna utvecklades: de länder där kelterna en gång också levde och varifrån de sökte sig till Anatolien.

The Beading Gem's Journal nämns att ringarna troligtvis utvecklades från gimmal eller gimmel rings, som var populära i England (där de senare kallades joint rings), Tyskland och flera andra europeiska länder på 1500- och 1600-talet, men vars rötter kan spåras ända till medeltiden. Dessa ringar användes bl a som förlovnings- och vigselringar. Vid förlovningen bar fästmön och fästmannen varsin ring, som sedan kunde sammanfogas till en ring vid vigseln. Ibland användes en tredelad ring: den tredje delen behöll ett vittne till löftena om giftermål till själva vigseln då alla delar sammanfogades i en vigselring. Många äldre ringar som kan beses idag kommer från renässansens Italien eller England.

I modern tid har pusselringen delvis fått en annan innebörd då den åtminstone sedan 1960-talet använts av soldater och poliser som varit i utlandstjänst, t ex FN-soldater. Då kallas ringen på svenska ofta för yxring, missionsring eller FN-ring. Kring detta finns vissa informella regler som bestämmer när man får en ring eller vilken typ av ring som ska bäras (t ex en 4-delars ring efter första tjänstgöringen, 6-delars efter andra osv). Läs mer om detta på t ex Wikipedia. Jämför även med berättelsen om de amerikanska soldaterna i Turkiet ovan.

Liksom så många ting har alltså pusselringen en historia som börjar i ett okänt ursprung och sedan vinner popularitet i olika tider och på olika platser där den används i skilda sammanhang. Ibland är den ett kul tidsfördriv eller billig souvenir och ibland är den något som ges en specifik symolik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails