Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 28 juni 2010

Verktyg: Verktygsguider för pärlare och smyckesmakare


Att tillverka smycken kräver sina verktyg och ju mer vi intresserar oss för ämnet desto fler verktyg känner vi att vi behöver eller bara vill ha. Vare sig du är ny eller har hållt på med smyckestillverkning ett tag kan det finnas verktyg, som du känner att du inte riktigt vet vad de är till för. Är du ny kanske du dessutom inte vet vilka verktyg som är bra att ha från början och vilka som du kan vänta med att införskaffa (eller inte införskaffa alls för de är onödiga för dig).


Verktygstips för smyckestillverkare
Jewelry Making Daily har sammanställt en verktygsguide, som du kan ladda ned gratis från deras sajt om du är registrerad användare. Att registrera sig är gratis -- och användbart då du får intressanta artiklar varje vecka. Guiden, som är i pdf-format, visar i ord och bild en mängd olika verktyg på knappt 30 sidor. Både "basverktyg" och "specialverktyg" fördelade på kapitlen forming tools, cutting tools, soldering tools, finishing tools samt specialty tools. I det sistnämnda ingår bl a verktyg för gjutning, stenfattning och pärlarbete.

Fler tips finner du även på Ganoksin, en sajt dedikerade till smyckestillverkning med fokus på guld- och silversmide.


Verktygstips för pärlare
Jewelry Making Dailys guide riktar sig främst till dig som vill arbeta med metall och andra smyckestekniker utöver pärlning. Även om en del verktyg i guiden -- speciellt tänger och beading tools -- används också av pärlare så kan det för dig som enbart sysslar med pärltekniker -- och speciellt dig som är nybörjare -- var intressant att läsa verktygsguiderna/-tipsen på Pärlplatsen, Bead & Button, Beadwork.about.com, BeadStyle (Beading Tools), Jewelry Supply (video), Nordic Beads (enbart tänger), WigJig (metalltrådsarbete) m fl.

Även Rena Klingenberg har flera artiklar om verktyg på sin sajt Home Jewelry Business Success Tips. Läs gärna How many tools do I need? av Vicki Todd, som en motvikt gentemot alla artiklar om den stora mängd olika verktyg som finns. Börja i liten skala för du kommer att klara dig långt på några få verktyg som enbart pärlare. Känn inte att du måste ha många och dyra verktyg för att kunna skapa! Låt sedan dina intressen och inriktning styra dig mot vilka andra verktyg du behöver. Köp inte ett verktyg bara för att det är häftigt eller för att många andra har det -- köp ett verktyg du känner är användbart för dig och krävs för de tekniker du vill arbeta med. Eller för att du älskar verktyg och har råd att köpa ännu ett -- många pärlare och smyckestillverkare är verktygsgalna och inget fel med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails