Vintaj (2010): Vintaj Jewelry Technique Book. 33 s.
*
Vintaj Natural Brass Co är ett litet amerikanskt företag, som blivit kända för sina antikbehandlade smyckesdelar i mässing. Både på deras blogg och hemsida ger de instruktioner till olika tekniker och projekt, som deras produkter kan användas till -- och nu har smyckesteknikerna även samlats i ett häfte. På drygt 30 sidor kan du inspireras av en mängd tekniker från det som var något av deras signum i företagets begynnelse, filigree wrapping, till deras intresse för mixed media idag.
Boken/häftet är uppdelad efter produktslag på kapitlen Filigree, Focals, Altered blanks, Bezels och Findings. Totalt finns här ca 24 olika tekniker/projekt. Det första kapitlet fokuserar främst på hängen i filigree wrapping, men visar även hur du t ex böjer till fingerringar och upphängningsöglor (bails) av filigrandelar. Det avslutande, korta, kapitlet visar hur du gör öglor och pärlhängen samt skapar togglelås av lösa delar respektive dekorerar kroklås med pärlor.
I mittenkapitlen hittar du de tekniker, som varit främst förekommande på Vintajs blogg och hemsida den senaste tiden: nitning, hamrade mönster, stansade ord, skapa kupade hängen med puckelanka och reliefmönster med Cuttlebug (ett scrapbookverktyg), använda rub-ons, öljetter, brads, embossingpulver, alkoholbaserade bläck, epoxiharts (uv-harts), polymerlera, akrylfärg och krackleringsfärg. Är du sugen på att få lite idéer för mixed media/altered art finns här alltså en hel del för dig.
De flesta teknikerna beskrivs i ord och bild på en sida medan några av de mer avancerade projekt med flera steg får två sidor. För en absolut nybörjare finns där nog några steg som hade kunnat beskrivas lite mer ingående i text och bild, men de flesta tekniker är lagom rättframma för att så lite som tre steg ska räcka för att förstå hur något gjorts. De relativt enkla beskrivningarna lämnar dessutom mycket plats för eget skapande: de ger ett exempel på hur ett smycke kan se ut med vald teknik, men sen är det upp till läsaren att spinna vidare på egna tillämpningar.
Det mesta som tas upp i häftet finns beskrivet i bloggen och på hemsidan (se Idea Gallery) så varför köpa dem i ett tryckt häfte? Häftet kan vara ett alternativ för dig som hellre bläddrar i papper än slår på datorn när du ska skapa smycken. Och dig som föredrar en fint designad trycksak framför egna datorutskrifter. Jag kallar det ett häfte, Vintaj kallar det en bok. Omslaget är av styv papp och sidorna av glansigt tjockt papper av god kvalitet så den ska inte förväxlas med något billigt häfte av typen informationsfoldrar. Nej, detta är snarare en tunn bok med fin layout, som inte skäms för sig i bokhyllan. Gillar du Vintajs grafiska stil från hemsidan/bloggen -- tänk skir naturromantik, jordnära färger, "stämplade" motiv och lager-på-lager -- så lär du gilla och inspireras av bokens layout.
Boken är precis i min smak så personligen känner jag att den var väl värd priset, som ligger på från ca 50-65 kr (inkl. moms) och upp, beroende på var du köper den. Här finns så många av de tekniker jag tyckt om från Vintaj på nätet samlade på ett och samma ställe i ett snyggt utformat häfte. Det är speciellt kul att se att filigree wrapping fått relativt stort utrymme (7 projekt/tekniker) eftersom det var vad jag först upptäckte med Vintaj samtidigt som jag delar deras senare intresse för mixed media -- något som blivit trendigt bland amerikanska smyckesmakare de senaste åren. Så häftet träffade mitt i prick hos mig -- och tycker du om samma tekniker så lär det gör så även hos dig.
Vintaj Jewelry Technique Book finner du hos återförsäljare av företagets produkter. Observera att alla dock ej har den i lager.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.