Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 24 maj 2010

Lästips: Bead Star 2009 och Beads 2010 (recension)


Beads 2010 (special issue)
Utgivare: Interweave
Produkthemsida: Interweave store
Pris: 7, 99 USD

För femte året i rad ger Interweave -- förläggaren bakom bl a Beadwork, Lapidary Journal/Jewelry Artist, Stringing och Step-by-Step Wire Jewelry -- ut sitt specialnummer dedikerat till nya pärlor och smyckesdelar, som har underrubriken The ultimate Beader's Resource. Beads 2010 är inte en vanlig pärltidning med fokus på projekt och artiklar utan här handlar det snarare om en pärlkatalog med tematiskt presenterade nya eller relativt nya produkter. Eftersom som urvalet av "editors' top picks" utgår från produkter, som kommit redaktion till handa så kommer delar av urvalet att kännas igen från utgivarens ordinarie publikationer.

Förutom pärlorna, hängena och de övriga utvalda smyckesdelarna så innehåller tidningen även notiser om trender och mode (ur ett amerikanskt perspektiv), de sedvanliga annonserna, förteckning över pärlmässor samt en förteckning över butiker listade efter vilka material -- pärlor, verktyg och tillbehör -- de har. Projekten oräknade för det finns även några smyckesprojekt i tidningen.

De femton projekt du finner här fokuserar främst på tekniker som trädda smycken, länkning och grundläggande trådarbete. Grundteknikerna finner du beskrivna i slutet av tidningen. Projekten visar hur du kan använda några av de pärlor eller andra smyckesdelar, som du finner på temasidorna. De fördelas över elva halsband, två armband och två par örhängen i varierande stilar. På produkthemsidan (se länk ovan) kan du få en förhandstitt på några av projekten.

Beads-serien passar dig som gillar att titta på och sukta över pärlor i alla former. Här kan du finna nya favoriter, men risken finns också att du inte gillar redaktionens urval eller tröttnar på att vissa företag återkommer hela tiden. Flera produkter är heller inte nyare än att en erfaren "fönstershoppare" redan sett mycket av det på nätet, något som blir ännu tydligare om tidningen köps nu när det varit ute ett bra tag. Men här finns också, absolut, en möjlighet att upptäcka nya pärltillverkare eller produkter. Projekten gör det till mer än bara en "pärlkatalog" och är trevliga bekantskaper, men förvänta dig inte för mycket av utlovade "Cool organization solutions for at home or on the go" -- den biten består bara av ett uppslag med nio produkter, varav ett är ett pärlmått.

Jag ångrar inte köpet av tidningen, men jag måste säg att om man har ambitionen att med publikationen skapa en "virtual bead show for those who weren't able to attend a real one", som redaktören skriver, så hade jag velat se större bilder på de olika produkterna. Små bilder -- och, ja, även större -- hittar jag gratis på nätet. En av de största fördelarna med shopping i fysiska butiker är just att man kan plocka upp och närgranska ögongodiset. Det sagt kan tidningen ändå ge ha-begär efter vissa pärlor och för den som inte har daglig internetuppkoppling kan den vara ett substitut för pärlsurfing.

OBS! Tävlingen på tidningens sista sida är enbart öppen för amerikaner. Trist nog för oss som skulle vilja vinna en Beadwork- eller Stringingprenumeration.0



Bead Star 2009 (special issue)
Utgivare: Interweave
Produkthemsida: Interweave store
Tävlingshemsida: Beadstar.comPris: 9, 99 USD

Just nu kan du rösta i den tredje upplagan av tävlingen Bead Star -- delta kan bara Beadworks amerikanska och kanadensiska läsare -- och då kan det passa att recensera tidningen som handlar om förra årets upplaga av tävlingen. Bead Star är alltså en pärlsmyckestävling, som framför allt riktar sig till Beadworks läsarkrets. Vinnare har utsetts i kategorierna Crystals, Heart Designs, Pearls, Glass, Metals, Plastics, Seed Beads, Stones och Under 25$. Bland förstapristagarna i varje kategori har en grand prize winner utsetts -- det är hennes halsband som fått pryda omslaget. Teknikerna och stilarna varierar stort, men gemensamt är att pärlsömnad och -broderi inte tillåts.

Tidningens fokus är främst att visa upp de totalt 45 vinnande bidragen: 1:a till 3:e pristagare får en sida var medans två hedersomnämnande per kategori får dela på en sida. Till varje verk finns en presentation av vinnaren samt en kort motivering om vad som gjorde alstret till en vinnare. Men här finns även instruktioner till varje bidrag i slutet av tidningen för dig som blir inspirerad att göra något liknande själv.

Eftersom instruktionerna inte är i fokus så har layouten designats därefter: texten är ganska kompakt och liten och det finns inga illustrationer. Men eftersom många av projekten är trädda så är det enkelt att följa instruktionerna. För de lite mer komplicerade alstren är det dock en fördel om du redan kan grunderna, även om några av de mest grundläggande teknikerna (avslut, öglor, knutar) beskrivs på slutsidorna. Till varje alster finns även information kring var du kan köpa pärlorna och övriga delar, precis som i förläggarens övriga tidningar.

Till vem passar då tidningen? Kanske först och främst dig som vill inspireras av bilder eller är nyfiken på vinnarna i tävlingen. Här finns många fina alster och bredden är "lagom" för att här ska finnas något för de flesta. Eftersom det finns instruktioner och materiallistor passar tidningen även dem som vill få lite mer handfasta råd, inte bara "titta på smyckesbilder". Det som skiljer tidningen från en vanlig pärltidning är först och främst att fokus är på bilderna av de färdiga smyckena och instruktionerna är kondenserade, men i övrigt är den som vilken pärltidning som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails