onsdag 24 mars 2010

Manekis projekt: Blomsterrassel


Nu när våren börjar inta landet så smått -- åtminstone här nere i Skåne -- så passar det kanske bra med ett soligt och blomsterklätt armband. Ja, varför inte göra något nytt och vårfräscht lagom till påsk?

Till det här armbandet används akryl- eller luciteblommor, som är mycket populära just nu. Blommorna dyker upp såväl här i Sverige som i USA och det är kanske inte så konstigt att intresset för dessa söta blommor inte svalnat än. Tekniken som används är en variant på Shaggy loops där pärlberlocker används istället för slutna motringar på sidorna. I grunden är det en variation på ett vanligt berlockarmband/"rasselarmband" men med den skillnaden att här inte används en färdig kedja.

Som vanligt: läs alltid igenom hela instruktionerna innan du börjar.


Material för 1 armband:
ca 80 små akrylblommor (ev. akrylblad)
ca 80 hatt- eller öglepinnar
ca 40 motringar, 6 mm yttre diameter
1-2 större motringar
1 klo- eller togglelås

Verktyg: 2 spets- och/eller flacktänger, rundtång, sidavbitare, ev. motringsöppnare

Tekniker som krävs: öppna och stänga motringar, göra enkla öglor.


1. Börja med att välja lås: väljer du ett klolås behövs bara en stor motring, medan det kan vara enklare att fästa ett togglelås med en stor motring i varje ände. Beroende på låsets längd kan du behöva anpassa antalet blommor och små motringar. Köp med andra ord helst mer än 80 blommor och ringar för att vara på den säkra sidan.

2. Välj färger på dina blommor. Ett enfärgat armband är fint, men ofta vill man kombinera flera färger. Ju fler färger du väljer, desto svårare att få dem att se bra ut tillsammans, men många färger kan ge en fin "konfettieffekt". 2 eller 3 färger är enklast att kombinera och allra bäst blir det oftast om du inte använder lika många av varje färg -- låt en färg vara bas och en annan accent. Bestäm dig också för om du vill blanda färgerna fritt eller följa ett på förhand bestämt mönster. Beräkna ungefär hur många blommor av varje färg du behöver så du slipper fastna under arbetets gång pga av "blombrist". Se till att välja ringar och lås som passar dina blommors färg.
3. Nu är det dags att börja. Trä en blomma på din hatt- eller öglepinne.

4. Gör en enkel ögla. Är du nybörjare på öglor, läs gärna Guide till öglor först. Där finns även tydligare bild- och videoinstruktioner än sekvensen nedan.
5. Det finns två olika sätt att göra öglor. Jag börjar med att böja öglepinnen vid blommans bas.
6. Forma en ögla genom att hålla i tråden med en rundtång. I första steget böjer du tråden runt ena käften på tången tills den gör en halvcirkel.
7. Ompositionera tången och fortsätt böja tråden till en cirkel. För en riktigt rund ögla kan du behöva flytta tången en bit vid flera tillfällen. Använd tången som ett verktyg för att böja tråden i rätt riktning, likväl som ett dorn att forma tråden runt.
8. När du är nöjd med formen på öglan, kapa överflödig tråd med avbitaren. Platta till öglan med en flacktång (ev. spetstång).

9. Upprepa stegen ovan med varje blomma.
10. Förbered dig för att länka samman ditt armband genom att öppna alla små motringar och sluta de(n) stora. Det är ett tråkigt jobb, men underlättare senare. Använd gärna en "motringsöppnare", som träs på ditt finger likt en ring, för att arbeta snabbare. OBS! Kom ihåg att alltid öppna och stänga motringar genom att böja ena sidan mot dig och andra ifrån dig -- dra aldrig utåt eftersom du då deformerar öglorna. Se bilderna här.
11. Tag upp en liten motring med din tång (här vinklad spetstång -- rekommenderas) och trä på en blomma, en stor motring, en blomma.
12. Slut motringen. Var noga med att den stängs helt: utstickande ändar kan irritera huden och fastna i kläder -- och är det en stor glipa kan blommor och ringar falla igenom den. Använd två spetstänger alternativt en flacktång (plattång) och en spetstång och följ beskrivningen i steg 10. För att riktigt stänga en motring så att ändarna möts mittemot varandra behöver du böja sidorna en liten bit "bortom" punkten där de möts.
13. Ta upp en ny motring med din tång och häng "blomklasen" på denna i förra motringen. Häng på två blommor och förslut ringen. Skjut sedan blomman mot andra sidan så det hänger en blomma på var sida om förra motringen.
14. Alternativt: trä på en blomma, motringen med blomklasen, en blomma och förslut. Välj det alternativ som passar dig.

15. Forsätt fästa ringar och blommor tills du nåt en lagom längd på ditt armband. Hur du avslutar armbandet beror lite på vilket lås du valt, se nedan.
16. Klolås: På din sista ring med blommor hänger du även ditt lås innan du försluter ringen. Ditt armband är nu klart.
17. Togglelås: På din sista ring med blommor fäster du även en andra, stor motring innan du försluter ringen. Du har nu en stor ring i varje ände av armbandet: fäst staven respektive ringen på ditt lås i ändarna. Kontrollera att togglelåset är lätt att ta av och på. Är det svårt att få igenom staven i ringen för att blommorna tar emot kan du länka en eller flera motringar mellan armband och stav. När du är nöjd med att låset går att använda som det ska har du ett färdigt armband.
Tips: Om du använder hattpinnar är varianter med dekorerade huvuden att föredra eftersom de liknar pistiller. Du kan också, som på bilden ovan, trä en liten metallpärla på hattpinnen först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails