Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 8 oktober 2009

Teknik: 2-drop och 3-drop


Peyote, square stitch, herringbone, brick stitch -- vanlig sys dessa tekniker med en pärla åt gången. Men det finns variationer på detta där två (2-drop) eller tre (3-drop) pärlor tas upp på nålen samtidigt.

Vad och varför?
2-drop innebär att du istället för en pärla tar upp på på en gång och syr dem precis som om de vore just bara en pärla. 3-drop innebär att du syr pärlor i grupper om tre. Bredare än så görs det inte då arbetena skulle bli för sladdriga och börja glipa. När du gör utökningar i exempelvis peyote använder du dig enstaka gånger av just 2-drop. Skillnaden är bara att här används enbart 2- eller 3-drop.

Anledningarna till att använda sig av 2-drop och 3-drop är flera. För det första går det snabbare att sy om flera pärlor tas upp samtidigt, vilket inte minst användbart när du sitter med riktigt små pärlor som tar lång tid att sy med. För det andra kan det vara ett sätt att skapa en annan struktur på pärlarbetet då det även i enfärgat ger ett visst mönster. För det tredje kan det vara ett sätt att sy med pärlor i olika storlekar/former. Slutligen kan en anledning också vara att det passar ditt mönstret bättre -- mer om detta nedan.


Peyote
Att sy flera pärlor i rad på detta vis är inte minst vanligt i peyote. En bra samling med bilder och instruktioner, som jämför peyote i 1-drop (vanlig), 2-drop och 3-drop hittar du hos Beadwrangler. En bra belysning på hur 2-drop kan förändra ett pärlmönster, positivt eller negativt, har Bella Online.

Du behöver inte använda enbart ett alternativ: du kan sy 1-, 2- och 3-drop tillsammans i ett pärlarbete, som exemplifieras i Beadwranglers andra peyotesamling, Dustin Wedekinds instruktioner, Shalas grafpapper samt fotot ovan (rosa kuber och ljusbruna seeds). Ett exempel där 2- och 3-drops används för en helt annan effekt är peyote ruffles. Genom att byta till först 2-drop och sedan 3-drop så skapas dramatiska utökningar som får pärlarbetet att börja krusa sig och skapa dekorativa "rufflor".


I andra tekniker
Men det är inte bara peyote som 2- och 3-drop passar till, även om det är vanligast. Bland redan nämnda Shalas grafpapper finner du exempelvis även 2-drop brick stitch och "dubbel" herringbone finner du beskrivet hos Beadedpatterns.com.

Just i herringbone -- och peyote -- används 2- eller 3-drop återkommande då man vill sy med både stavpärlor och seeds, som exempelvis i Cleopatra Bracelet eller med cubes och seeds som i Bolla Cuff. Genom att stapla flera seeds på varandra så får de samma längd (och bredd) som stavarna, vilket gör det lätt att kombinera två pärlsorter utan att arbetet blir snett eller ojämnt. Att kombinera pärlsorter på detta vis fungerar självklart även med de använda här nämnda sysätten, inklusive peyote.

Om du syr 2- eller 3-drop i square stitch behöver du inga speciella grafpapper då resultatet blir sig likt, om än flexiblare. Instruktioner till 2-drop square finner du hos Unique Beaded Jewelry. Även St Petersburg chain kan ses som en square stitch variant som använder sig av 2- eller 3-drop.

Du kan använda en variant av metoderna för att sy med pärlor i olika storlekar så som görs i exempelvis Kate McKinnons Biker Bracelet där du trär upp tre småpärlor och en stor. De stora pärlorna är de enda som egentligen sys i square stitch: småpärlorna fungerar som "mellanrum". Det är denna teknik jag använt i provlappen med bronsfärgade och transparenta pärlor i fotot ovan. Kim Dorman plockar upp två pärlor åt gången och varierar sin sömnad så att hon skapar Square lattice stitch.

*

Behöver du grafpapper för 2- och 3-drop? Länkar finner du här. I detta inlägg förutsätts att du redan är bekant med sydda tekniker, om inte se Pärlplatsen, Beading Daily eller någon annan sajt med instruktioner till grunderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails