Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 19 augusti 2008

Teknik: Square lattice stitch


Square lattice stitch är en variant på vanlig square stitch, men med en öppnare, spetslik yta. Det finns inte så mycket information om tekniken, som vad jag förstår skapats av Kim Dorman. Hon säljer också instruktioner via bead-patterns.com. Där kan du även hitta gratis grafpapper samt ett projekt i tekniken. Tekniken är lätt att lära och enkel att sy.

Om du inte vill lägga ut en tia på hennes tutorial följer här kortfattade instruktioner på vad som skiljer square lattice från square. När du trätt upp första raden pärlor som vanligt plockar du upp två pärlor istället för en. Gå tillbaks genom två pärlor i rad 1 och åter genom pärlorna du just plockade upp. Som vore det "2-drop square stitch". Plocka upp ytterligare två pärlor, men gå tre pärlor tillbaks i rad 1 och sedan igenom tre pärlor i rad 2. Upprepa tills du når änden på pärlarbetet. Börja nästa rad med två pärlor, som i förra raden. För att sammanfatta: ta upp två pärlor, gå tillbaks genom tre pärlor i förra raden och upp genom tre pärlor i den nya raden. Detta gäller för pärlarbeten med ett jämnt antal pärlor i varje rad. Det går att använda ett udda antal pärlor genom att avsluta med att ta upp endast en pärla i slutet och gå igenom två i förra raden. Börja följande rad som vanligt.

Enligt Kim kan alla typer av tjeckiska eller japanska seed beads användas så länge de är jämna i storlek. Själv föredrar hon att använda delicas. Vad gäller ev. motiv så rekommenderar hon mönster som inte har för mycket små detaljer då de försvinner i hålmönstret.

Tyvärr hade jag ingen bild på ett färdigt arbete i square lattice stitch. Rekommenderar att du kollar länkarna ovan för bildexempel. Bilden överst i detta inlägg är exempel på ett mönster helt i svart, som visar hur pärlorna bildar det karaktäristiska hålmönstret. Observera att raderna går horisontellt i bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails