måndag 21 september 2009

Ploppärlor


Popp- eller ploppärlor -- ibland särstavat plopp pärlor -- (eng. pop beads, pop-in beads, snap-it beads, popper beads, poppits) är en lite annorlunda typ av barnpärlor, som är gjorda i halvmjuk plast. Ja, det är en annorlunda typ av pärlor över huvud taget för även om de allra flesta av oss klassar dessa plasttingestar som pärlor så passar de inte in på de vanliga definitionerna av pärlor, att de ska ha ett genomgående hål eller att de ska gå att trä på tråd. Ploppärlor har en hål i ena änden och en tapp i den andra så de kan länkas samman genom att tappen i en pärla trycks in i hålet på en annan. Pärlbanden kan tas isär och länkas ihop om och om igen: ett armband kan bli ett halsband, en färg bytas ut mot en annan osv. Dessutom behövs inga lås eftersom pärlorna i sig fungerar som just detta (jämför Smycken av lås).


De klassiska ploppärlorna är runda, släta eller lätt facetterade, och tillverkade i, av barn ofta så uppskattade, pastell- och neonfärger. Äldre runda ploppärlor fanns även i matta färger och metallic. Storleken är kanske 8 mm i diameter. Men det finns även en modernare variant av ploppärlor, som är betydligt större större än de klassiska och som tillverkas i många olika lekfulla former som geometriska figurer eller djur. Det finns även något mindre ploppärlor i form av djur, blommor, bär och liknande.

Förutom att träna ett barns motorik och vara lustfyllda leksaker så kan pärlorna användas som pedagogiska hjälpmedel. Se exempelvis denna sajt där pärlorna används för att bygga upp DNA-spiraler av skolbarn. Även molekyler kan byggas upp på detta vis, där själva pärlan bildar atomen och tappen blir en bindning till en annan atom. Notera dock att för att det ska fungera behöver några av pärlorna ha mer än ett hål.

Åldersmässigt vet jag inte riktigt hur länge dessa pärlor funnits. Jag lekte själv med dem när jag var liten och idag är jag 28 år. Runda poppärlor säljs som "vuxenhalsband" i vissa amerikanska vintagebutiker och har där daterats till 1950- och 1960-talen så de har funnits ett tag. De stora varianterna verkar vara yngre än de mindre runda, som syns på fotona.

För en diskussion kring ploppärlor, se även The Bead Site och nostalgisajter som Do You Remember?.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails