tisdag 4 augusti 2009

Teknik: Trasmattearmband

Tycker du om tyg och bandvävning så kan Hemslöjden ha ett projekt för dig. Trasarmband (pdf-fil), som skapats av Skånes länshemslöjdskonsulent Åsa Stentoft med inspiration från kavelfransen, en frans som vävdes av tyg- och bandrester som användes på vävda och broderade dynor i 1800-talets skånska allmogehem. För utom lite mer traditionella textila material som tyg- och bandrester ger hon även exempel på armband vävda med cellofan.

För att väva de fransiga armbanden behöver du en bandvävstol eller bandgrind. Den senare kan tillverkas själv. Grunderna i hur du väver med dessa finner du i böcker om vävning, som du kan hitta i ditt lokala bibliotek. Har du tur kanske det finns en hembygds- eller hemslöjdsförening i din närhet som också kan hjälpa dig med vävningen.


PS! Fler projekt från Hemslöjden, inklusive luffarslöjdssmycken och pärlbroderi, finner du under Slöjdtekniker. På temat vävning hittar du även detta reservagefärgade och pärlbroderade yllearmband (pdf).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails