tisdag 11 augusti 2009

Teknik: Herringbone wrap

Herringbone wrap -- som inte ska förväxlas med den sydda tekniken herringbone/ndebele -- är en klassiker inom trådarbete. Tekniken kommer ursprungligen från korgtillverkning och franska pärlblommor. I princip går den ut på att du trär en pärla på en metalltråd och sedan surrar mer tråd runt mittentråden på båda sidorna om pärlan, vilket resulterar i en navettformad komponent. Dessa kan användas som hängen eller länkar i smycken, men också utgöra delar i mer komplexa smycken.


Grundtekniken kan du lära av exempelvis Eni Oken, som populariserat denna teknik inom smyckestillverkning, eller FusionBeads och Snowskin. Vill du inte ha en ögla i båda ändar så katt du väva på en hattpinne istället, alternativt Göra en spiral i ena änden som i Peacock Ring. Det går även att göra flera herringbonevävar på samma stomme, som i armbandet av Matt Nix (scrolla nedåt). En något annorlunda och fin variant har WireBliss och se även varianten hos LB Jewelry Designs.

Även om runda pärlor är vanligast så fungerar tekniken även på pärlor i olika form och du kan även inkludera flera pärlor i mitten av väven. För exempel, se FusionBeads, HGTV, Herringbone earrings och JewelryLessons Student Work Gallery. Du kan även sätta små pärlor (rocaille/seed beads) på någon/några eller alla trådar som du väver runt pärlan.

Som jag redan nämnt kan herringbonekomponenterna även "byggas in" som en del i andra smycken istället för att bara användas som hängen och länkar. Exempel på detta finner du i -- förutom ovan nämnda Peacock Ring -- Eni Okens Herringbone Flower Pendant och Gold & Purple Flower Pendant (or Pin) samt Sofie Sjöstrands Three Way Coiled Connector, Duchessofwires Mixed Technique Pendant och Iza Malczyks Cross.


Variationer på denna teknik finner du i Eni Okens Capped Bead och Naturajewels The Herringbone Ring (varianter på sistnämnda teknik kan du finna gratisinstruktioner till under Enkla ringar i metalltråd).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails