tisdag 4 augusti 2009

Färger och finishar: Volcano


Volcano är en vacker och färgstark finish, som används på kristall. Du finner den i såväl Swarovskis som Preciosas utbud exempelvis. Den tillhör den grupp yteffekter som inte uppvisar något speciellt färgspel på ytan utan som ska ses genom kristallen. Därför gör den sig också bäst på smyckestenar -- som på fotot -- och hängen, vilka har en tydlig fram- och baksida.

Volcano skimrar i intensiva mörkrosa, lila och orange toner. Vanligen appliceras den på klar kristall (utskrivs då crystal volcano), men det finns även färgade kristallpärlor med volcanofinish. Mest känd av dessa är kanske rose volcano, men du kan även hitta den på swarovskifärger som light rose, (smoked) topaz, red topaz, fuchsia, light siam, padparadscha, violet, tanzanite, aquamarine och black diamond. Den ovala smyckestenen till höger på fotot är i white opal, en mjölkig, nästan transparent, vit färg som relativt ofta används till olika coatings.

Färgade swarovskipärlor i volcano är s k custom coatings och effekten alltså inte applicerad av Swarovski själva. Detta görs istället i externa fabriker som applicerar effekten på uppdrag från swarovskigrossister som förser dem med swarovskikristaller. Därför lär du inte finna dessa kristaller i den genomsnittliga pärlbutiken, endast de som säljer just custom coatings. Flera av färgerna kan du beskåda hos exempelvis Mimi's Gems.

1 kommentar:

  1. Visst finns det rent ut sagt överjordiskt vackra finishar! Det knepiga är att de ibland ser lite/mycket annorlunda ut när man väl håller pärlan eller rivolin i sin hand.Dock har jag aldrig blivit besviken på någon annan finish än AB som ibland inte alls fått ursprungsfärgen att se ut som jag föreställt mig. Dina inlägg om finishar är lärorika och underlättar vid köp.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails