Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 2 mars 2009

Mönstertips: Livets träd -- Tree of Life pendant


Det hänge som går under Livets träd, Tree of Life pendant på engelska, brukar vara populärt hos många pärlare som arbetar med eller vill testa på trådarbete. Genom att ändra grenarnas och stammens form liksom att variera form och färg på pärlorna kan ett oändligt antal olika och personliga hängen skapas.

Hängena består vanligen av en större ring vari ett träd, som är gjort av tunna metalltrådar till stam och grenar samt pärlor till löv, är fäst. Instruktioner finns hos bl a Bead Studio, The Beading Gem's Journal, Picadilly på ArtFire, Laurie Silva och Deninolo på Etsy (betalprojekt). Hos den sistnämnde finns det foton på ett stort urval livsträd. Notera hur några har avlånga ramar till skillnad från de runda som annars är vanliga. Det finns även instruktioner till ett "Apple Tree of Life", som har en fin upphängning.

En liten annorlunda variant, som egentligen är mer en blommande gren än ett helt träd, hittar du hos JoAnn. Och en lite personligare variant har Vickgould i sin Mother's Family Tree Pendant, som dekorerar grenarna med månadsstenar -- en för varje familjemedlem.

Vanligen om en stor metallring till ramen, men finns också varianter som t ex använder "ramformade" sten- eller pärlemorpärlor i vilka träden fästs. Träd och ram kan även göras enbart i metalltråd, gjutas i metall eller mjuklödas mot en fond av färgat glas (s k soldered pendants). För exempel på rena metallträd, med en stor pärla som bakgrund, se Nixcreations (instruktioner på DVD).

Sedan måste jag också lägga till My Belle Bijouxs Tree of Life Cuff: livets träd som centerpiece i ett armband istället för som halsbandshänge. Fler av hennes snygga, och ibland ovanliga, Trees of Life hittar du här.


Vad innebär Livets träd?
Träd har i många kulturer och religioner en speciell betydelse, antingen direkt i mytologin eller som symbol. För oss nordbor är kanske asken Yggdrasil, världsträdet som håller uppe människornas och gudarnas världar, det mest kända exemplet. Inom judendom och kristendom är Livets träd ett träd som står i Edens lustgård. Livets träd är en uråldrig livssymbol och mytiskt begrepp som användes i olika tolkningar i så vitt skilda kulturer (geografiskt och tidsmässigt) som den assyriska, antika Egypten, gamla Kina, tidiga Indien, det hedniska Nordeuropa och precolumbianska Mesoamerika. Mer om det kan du läsa på Wikipedia.

I modernare tid har begreppet även används för att beskriva sådana saker som arternas gemensamma ursprung (Darwin), den vita hjärnsubstansens mönster i lillhjärnan (i sin latinska form arbor vitae) och det skyddande täta skiftet av trädkronor i regnskogen. Arborvitae används på engelska om barrträdssläktet tuja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails