Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 6 april 2016

Teknik: Ladder stitch








Ladder stitch är en pärlsömnadsteknik som används antingen som en egen teknik eller för att skapa en bas för herringbone/ndebele eller brick stitch.

Det finns tre olika sätt att skapa en så kallad bead ladder. Den vanligaste är att sy ihop pärlorna en i taget med en tråd, som sys i cirklar. Vanlig är också tvånålstekniken där pärlorna sys ihop en och en med två korsande trådar. Minst vanlig är en alternativ metod där man först trär alla pärlor som behövs på en tråd och sedan går tillbaka och syr ihop dem. Alla dessa tre varianter visas i Bead & Buttons videotutorial Ladder Stitch Variations. Illustrationer (och steg-för-stegbeskrivning) finner du sedan i detta faktablad. Där beskrivs också hur du syr ihop din bead ladder till en ring, vilket görs bl. a. när man syr tubular eller circular herringbone och brick stitch.

När man gör en bas för herringbone sys ofta en bead ladder med dubbla pärlor. Mer om att sy ladder stitch med dubblerade pärlor kan du läsa om i Olika starter för herringbone. En bra illustration finns bl. a. hos Whimbeads.

Ladder stitch fungerar förstås även med tvåhålspärlor som Tila. Se animationen hos Fire Mountain Gems.


Embellished ladder stitch och variationer

Embellished ladder stitch används för att beskriva mönster där man gör en bas av ladder stitch och sedan syr ytterligare pärlor på denna bas. Vanligast är kanske varianter som den här (se även B&B) och denna. Se även projekt som Daisy Lane.

Ladder stitch behöver inte sys i en rak rad. För mer avancerade varianter kan sektioner av ladder stitch sys ihop. Se exempelvis Twisted Squares BraceletBasket Weave Links, Deep-Sea Ladder och Ladder Stitch Cubes Bracelet. En teknik för att sy ihop flera rader ladder stitch med tvåhålspärlor kan du finna i projektet Multi-Strand Braclet with Tila Beads.


Ladder stitch med metalltråd

Ladder stitch med två trådar (tvånålsteknik) är också en vanlig teknik när man gör pärldjur och pärlblommor med metalltråd. Då träs en eller flera pärlor åt gången beroende på vilken bredd man vill ha. I pärlblommor kallas detta ibland för viktoriansk teknik till skillnad från fransk teknik (som gett begreppet french beaded flowers, även om tekniken använts/används i flera länder) där pärlorna träs på ett annat vis. Ett exempel på hur ett enkelt blad träs på detta vis kan du se här.


Annan typ av ladder stitch

Ibland kallas den metod som används för att sy fast pärlor mellan två lädersnoddar också för ladder stitch, även om tekniken och utseendet skiljer sig från "äkta" ladder stitch. Denna teknik, som du kan se exempel på här, kallas ibland även wrapped cord eller liknande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails