tisdag 26 januari 2016

Teknik: Stabilisera knappar med ögla i pärlbroderi


Shank button är det engelska namnet på knappar som har en ögla eller ett hål på baksidan (till skillnad från knappar som har genomgående hål). Jag vet faktiskt inte vad de heter på svenska. Oftas används inget annat namn än just de beskrivande "knappar med ögla".

Men oavsett namn, om du vill använda en sådan här knapp i ditt pärlbroderi så kommer du att stöta på ett litet problem: öglan hindrar knappen från att ligga plant på underlaget. Den vippar och står ut på ett oönskat vis. Det finns flera sätt att lösa problemet: sy några rocaillepärlor under knappen för den att vila på, vaddera knappen med filt undertill eller tryck igenom öglan till baksidan av broderiet (funkar bäst för pärlor med tunn metallögla, inte pärlor helt i glas, plast eller liknande). Lite annorlunda är att använda sig av lera, exempelvis epoxilera eller Sugru, som fästs under knappen. Ja, det finns även vissa som klipper av metallöglor på knappar och istället använder dem som cabochoner. (Det skulle väl tekniskt sett gå att slipa ned en glasögla, men det är mycket jobb i onödan om du inte nödvändigt vis måste ha en tunn knapp.)

Hur du går till väga med dessa olika metoder kan du läsa hos Bead & Button, Robin Atkins och Beadaholique (videon ovan). Hur du klipper bort en metallögla visar Beadaholique här. Där diskuteras flera olika typer av öglor.


Det finns för övrigt även blompärlor som påminner om denna typ av knappar i stil. Även när du använde dem kan en del av tipsen ovan vara av intresse. Nedan ser du ett exempel på en sådan pärla. Där hålls den på plats av ett par lövpärlor som trätts på varsin sida av blomman.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails