Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 5 oktober 2015

Lästips: Blomma för alltid – Pärlhantverk från Frankrike och Venedig (recension)





Titel: Blomma för alltid – Pärlhantverk från Frankrike och Venedig
Författare: Ragnar Levi
Fotograf: Edvard Koinberg
Förlag och år: Bokförlaget Langenskiöld, 2015
Sidantal: 180

I helgen öppnade, som tidigare nämnts här på bloggen, en utställning med pärlblommor på Thielska galleriet i Stockholm. I samband med detta släpptes även boken Blomma för alltid av Ragnar Levi, som beskriver pärlblommornas historia, användning och tillverkning. Jag fick möjligheten att läsa boken för en recension på denna blogg, något jag sett fram emot då kulturhistoria är ett av mina stor intressen vid sidan av pärlor – och här bjuds läsaren på bådadera.

Det första som slår en när man öppnar boken är ögongodiset, här snålas det inte på bildmaterial och fotografen Edvard Koinberg har fångat pärlblommorna i dess fulla prakt. Läckra närbilder (perfekt för oss riktiga bead junkies) varvas med foton på pärlbuketter och pärlekransansar. Här finns även några gamla foton och målningar med motiv inifrån den gamla pärlindustrin, som ger en inblick i hur det såg ut en gång i tiden när pärlträderskor ännu fanns, pärlblommor fyllde lagerlokaler i Venedig och pärlekransar prydde Europas kyrkogårdar.

Boken är skriven av vetenskapsjournalisten Ragnar Levi, som fick upp ögonen för pärlblommor genom sina resor till Venedig. För varje resa följde en blomma med hem och snart blev han en riktig samlare, något som nu alltså resulterat i utställningen på Thielska galleriet och något så unikt som en bok om pärlhistoria på svenska.

Pärlblommornas historia blir här även de venetianska småpärlornas: förutom att berätta om pärlblommornas uppgång, "fall" och renässans får vi inblickar i Venedigs pärlindustri, från tillverkningen av pärlor till tekniken de professionella pärlträderskorna, impiraresse, använde för att effektivt trä pärlorna på strängar. Här får du långt mer än den snabböversikt du kanske sett i vissa pärlböcker förr, detta är en djupdykning i pärlhistoria med intressanta detaljer och glimtar ur pärlindustrins vardag för 100, 150 år sedan. Visste du till exempel att det i mitten av 1800-talet i Venedig fanns över 2 000 impiraresse, vilka ofta började i yrket vid åtta års ålder? Eller att produktionen av pärlblommor i mellankrigstidens Frankrike växt till en industri som sysselsatte 40 000 personer? Plus ett okänt antal fångar då pärlblommor även tillverkades i fängelser. Eller att pärlmakarna i Venedig fick sitt eget skrå, arte de margaritieri, 1308? Är du det minsta intresserad av pärlhistoria och/eller hur glaspärlor tillverkas är denna bok det perfekta stället att börja!

Men det är inte bara en bok om en tid som flytt, berättelsen om pärlblommorna fortsätter fram till idag, både i bilder och text. Här och nu är lika närvarande i boken som där och då. Det sista kapitlet är ägnat, till exempel, åt personer från runt om i världen, som i intervjuer berättar om sin relation till pärlblommor och vad de betyder för dem. Berättelserna spänner från amerikanska pärlare till pärlsamlaren Evelyn Ulzen i Tyskland och Bruna Costantini, som i princip växte upp i en pärlfirma på Murano.

Författaren beskriver tillverkningen av pärlblommorna från grunden. Inte med pärlor och metalltråd som köps i butik utan med hur metalltråd framställs och glaspärlor tillverkas. Främst med fokus på det senare, förstås, och mer specifikt med fokus på venetianska pärlor. Man behöver absolut inte vara pärlnörd eller själv tillverka pärlblommor för att uppskatta konsthantverket och pärlblommornas skönhet, eller finna deras historia intressant. För den utanför pärlvärlden öppnar sig här en helt ny och spännande värld där sand blir till glasglaspärlor som blir till evighetsblommor, tiden trädd på tråd som det så poetiskt kallas i boken. För pärlare är Blomma för alltid en sprudlande inspirationskälla med alla helsidesfoton av pärlblommor och en fördjupning i historien bakom dagens pärlhantverk.

Boken inkluderar inga mönster eller instruktioner för pärlblomstillverkning, men den avslutas med en lista på böcker för den som känner att det börjar klia i fingrarna under läsningen och vill börja skapa sina egna evighetsblomster. Och med alla blommor som fyller boken är det svårt att tänka sig att det går att läsa den utan att bli sugen på att sno ihop en pärlblomma, eller åtminstone vilja se dem IRL om man inte redan är pärlare.

Blomma för alltid är oemotståndlig för en äkta pärlnörd och definitivt en intressant bok för alla andra också. Missa den inte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails