måndag 18 maj 2015

Historia: Världens äldsta stenarmband


Tidigare denna månad rapporterade The Siberian Times att forskare upptäckt världens hittills äldsta armband av sten. Det 40 000 år gamla armbandet av polerad grön klorit hittades i Altaj redan 2008, men det är först nu som de ryska forskarna efter detaljerade undersökningar är säkra på dateringen.

Armbandet menar man vara tillverkat av denisovamänniskan, namnet på en grupp ur släktet Homo som anses ha levt i Sibirien vid tidpunkten för armbandets tillkomst. Mineralet som armbandet gjordes av har inte funnits i närheten av fyndplatsen, en uppskattning är att kloriten kommit från minst 20 mil bort. Smycket har bearbetats både med en borr och genom polering, metoder som annars förknippas med den yngre stenåldern och inte med en så tidig kultur som denisovanernas.

Armbandet återfanns tyvärr inte i sin helhet, men nedan kan du se ett förslag på hur armbandet kan ha sett ut innan det gick sönder.
Foto: via The Siberian Times

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails