tisdag 9 december 2014

Inspiration: End-of-day beads

Rebecca, alias Songbeads (ägaren av The Curious Bead Shop), skriver i sin blogg om End-of-day beads, ett sätt att använda de slattar som blir över vid slutet av arbetsdagen. Ursprunget är vad som på engelska kallas end of day glass (vad de kallas på svenska vet jag tyvärr inte), ting som tillverkades av glashyttearbetarna efter arbetsdagens slut av vad som återstod av det glas som använts under dagen. Dessa rester, ofta i olika färger, blandades ihop och så gjorde arbetarna olika saker av dem. Ibland var det för eget bruk, men ibland kunde kreationerna även säljas.

Även dagens lampworkers använder sig ibland av detta när de gör pärlor -- och så även de som gör pärlor i polymerlera där slattarna används i marmorerade pärlor eller används som "kärnan" i pärlor som sedan täcks med ny, oblandad lera.

Men det är förstås även något som kan vara perfekt för pärlare. Rebecca har låtit inspireras sig av glastraditionen och skapar nu små pärlade pärlor av de överblivna pärlslattarna. Ovan ser du ett par pärlor hon gjort utifrån denna idé.


För mer inspiration kring vad du kan göra med pärlslattar, se Bead cores, Scrumbles, Pärlmixar -- inspiration och utmaningar (speciellt detta projekt), Pärlfyllda smycken, Nätta smycken med trädda pärlor och kedja, Bead people samt Vad är bead soup?


Foto: Songbeads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails