Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 2 juni 2014

Utställning: From the Coolest Corner & New Adventures in Jewellery





Nyligen avslutades en utställning om svensk samtida smyckekonst i Stockholm. Mer samtida nordisk smyckekonst bjuder Röhsska Museet i Göteborg på 3 juni - 21 september. Med verk av mer än 60 nordiska smyckekonstnärer från sex länder -- Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Estland -- så beskrivs detta som en av de största utställningarna i sitt slag någonsin.

Utställningen, som heter From the Coolest Corner och är producerad av Nasjonalmuseet i Oslo, är navet i ett större, internationellt program kallat New Adventures in Jewellery, vilket omfattar utställningar, föredrag och andra arrangemang inom området samtida smyckekonst, som genomförs i Göteborg och Västra Götalandsregionen från maj till november 2014. Bakom projektet står Röhsska museet, HDK – Högskolan för design och konsthantverk, Konsthantverkscentrum och Hnoss Initiative.

Utställningen -- liksom programmet i stort -- fokuserar på modern nordisk smyckekonst, vilken beskrivs som "vital, nyfiken och internationellt uppmärksammad" och till betydande del består av en yngre generation. Återkommande i deras arbeten är ämnen kring kropp, identitet och värde. Materialmässigt finns här allt ifrån klassisk ädelmetall till moderna eller okonventionella material som plast, trä, textil, papper och foto.

Vernissagen är imorgon, tisdagen den 3:e juni kl. 17:30. Museet uppmanar besökarna att bära ett smycke till vernissagen och delta i brittiska smyckekonstnären Mah Ranas fotografiska projekt Meanings and Attachments. Deltagandet innebär att du låter dig bli avfotograferad med ditt smycke och skriver ned något om vad smycket du bär betyder för dig. Fotostudion finns på plats kl. 16-19. Ett urval av fotografierna kommer sedan att visas i ett bildspel på museet under sommaren.

Information om From the Coolest Corner hittar du på Röhsskas hemsida. Mer information om New Adventures in Jewellery, inklusive det fullständiga kalendariet över utställningar, föredrag med mera har Konsthantverkscentrum.


PS! Föredrar du mer klassiska smycken framför modern konst ("vars utövare gärna reflekterar över själva begreppet smycke och energiskt tänjer dess gränser") så är det värt att nämna att Nordiska Museets utställning Smycken fortfarande pågår i Stockholm. Läs mer om den här. (Mer tips på internationella pärl- och smyckesmuseer samt svenska smyckesgallerier för dig som vill få med det i semesterplanerna finner du för övrigt här.)


Foto: Halsbandet Oh My Deer (2011) av Anna Talbot. Creative Commons BY-ND 3.0 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails