onsdag 11 juni 2014

Kultur: VM-boll med inspiration av önskeband


WM Ball (Brazuca)
Tim Reckmann [via flickr.com], cc by-nc-sa 2.0


I morgon drar fotbolls-VM i Brasilien igång och en av huvudrollsinnehavarna är Brazuca, den officiella VM-bollen.  Även den som inte är intresserad av fotboll har nog sett den, men visste du att designen med de olika färgglada fälten är inspirerad av armband?

Banden av färg längs sömmarna på fotbollen representerar fita do Bonfim, brasilianska önskearmband som också kallas Bahia bands efter den region där de förekommer. Armbanden säljs som lyckoamuletter så väl som rena souvenirer. Bland svenska rojalister uppmärksammades de när prinsessan Madeleine sågs bära ett band runt handleden.

Senhor do Bonfim, me leve de volta à Salvador!
Joao Vicente [via flickr.com], cc by 2.0

Som med många traditioner råder det vissa frågetecken om dess ursprung och svårverifierade myter uppstår lätt. I många kulturer har dock band länge ansetts besitta vissa egenskaper eller symbolisera ting (ett välkänt exempel är England där ynglingar gav band som kärleksgåvor och än idag kan olikfärgade band användas av moderna häxor i magiska ritualer). En källa säger att banden började användas i början av 1800-talet och att ursprunget står att finna i sammansmältningen mellan katolicismen och afrikansk tro som uppstod när folkgrupperna möttes i Bahia, ett möte som bland annat gav upphov till den afrikanskt färgade katolska festen Festa do Bonfim.

Det religiösa centrat i området är kyrkan Igreja de Nosso Senhor do Bonfim (se fotot nedan, som visar staketet runt den). I kyrkan lär det finnas en staty av Jesus på korset och enligt en sägen så är det ursprungliga måttet på lyckobanden, som var handskrivna sidenband från början, det samma som på statyns överarm. Det är till denne Jesus som texten på armbanden syftar: Lembrança do Senhor do Bonfim da Bahia betyder ungefär "till minne av frälsaren i Bahia".

Igreja de Nosso Senhor do Bonfim
Juliana Merengue [via flickr.com], cc by 2.0

Önskebanden var från början inte armband: de bars om halsen och på den träddes heliga bilder och religiösa medaljonger/amuletter. Idag är det vanligare att banden knyts runt handleden eller fotleden eller att de knyts fast på kyrkgrindar som symboler för personens gudstro och önskan om välgång. Att fästa band på just kyrkogrindar är mycket populärt och de kan vara helt täckta av en tjock matta av önskeband. Banden kan även fästas på hattar, väskor med mera som lyckoamuletter.

Just när övergången från de ursprungliga banden till de moderna skedde är svårt att säga. I mitten av 1960-talet lär de moderna önskebanden redan ha varit vanliga på Salvadors gator när hippierna tog dem till sig. Och idag är de som sagt även omtyckta souvenirer, som turisterna gärna pryder sina handleder med -- gärna flera stycken à la festival- eller ibizastil.

Sexta-feira, 10 de dezembro
Ricardo Stuckert/Blog do Planalto [via flickr.com], cc by-nc 2.0

När banden används som armband är ritualen viktig: du kan inte bara knyta armbandet runt din handled och tro att din önskan ska slå in. Nej, bandet ska viras runt handleden och sedan ska det fästas med tre knutar. För varje knut ska bäraren önska något -- tyst, då önskningarna ska hållas hemliga. Armbandet ska sedan bäras till det blir så utslitet att det faller av av sig själv och då ska önskningarna slå in. Att avlägsna armbanden i förtid, t ex genom att klippa upp dem, innebär otur. Det finns även andra önskearmband som fungerar enligt denna princip, inklusive vänskapsband.

Bahiabanden har olika färg: Exakt vad de symboliserar beror på vilken källa du läser. En källa säger att olika färger symboliserar olika orixa (även stavat orisha), andar eller gudomar i afrikanska religionen yoruba. En annan källa använder sig istället av mindre religiöst specifika innebörder av färgerna, vilket du kan se i listan nedan:
 • Röd -- styrka, passion
 • Orange -- mod, energi, glädje, entusiasm
 • Gul -- framgång, intelligens
 • Mörkgrön -- pengar, tillväxt
 • Grön -- liv, förnyelse
 • Turkos -- kärlek, fred/frid
 • Ljusblå -- kärlek och harmoni
 • Mörkblå -- hälsa, välbefinnande, fertilitet
 • Lila -- spiritualitet
 • Chockrosa -- vänskap
 • Vit -- visdom, inre harmoni
 • Grå -- tålmodighet, förståelse

Fitas do Bonfim
Helder Ribeiro [via flickr.com], cc by-sa 2.0

Källor:
Bahia Bands
Sensational Color: Bahia Bands -- Brazilian Bracelet Color Meaning
Wikipedia: Adidas Brazuca
Wikipedia: Fita do Bonfim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails