måndag 9 september 2013

Lästips: Tryckfel och rättelser
Att man fastnar på instruktioner kan bero på flera saker, men i mer eller mindre sällsynta fall kan vara instruktionerna och inget annat som det är fel på. Då kan det vara värt att kolla upp om det är en känd miss och rättelse finns tillgänglig. Misstag kan alltid ske och projekt/mönster är inga undantag. Tryckfel och skrivfel som en mening som fallit bort, ett tal som blivit fel eller en illustration som förväxlats kan ibland dyka upp i tidskrifter, e-projekt och böcker.

Om du misstänker att det finns ett fel, som du inte kan rätta till själv med hjälp av skicklighet och fantasi, så kan det finnas rättelselistor, errata, t ex på förlagets hemsida, i nästa nummer (om felet är i en tidskrift) eller på designerns hemsida eller blogg. Om felet upptäckts efter tryck men före leverans kan det i sällsynta fall hända att ett rättelseblad medföljer trycksaken.

Finns ingen rättelse, antingen öppet publicerade på en hemsida eller som tillhandahålls vid kontakt, så kan det, speciellt om det gäller en alldeles färsk publikation och ett fel som inte är lätt att fixa själv, vara värt att kontakta utgivaren eller designern direkt för att göra dem uppmärksamma på missen så att de kan publicera en rättelse och korrigera ev. framtida utgåvor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails