tisdag 10 september 2013

Historia: Antika pärlor kom från rymden


Tidigare i sommar kunde nyhetsmedia berätta om en undersökning som fastslog ursprunget på de 5000 år gamla järnpärlorna från Egypten, vilka syns i mitten på fotot ovan. Smyckena som pärlorna ingår i grävdes fram redan 1911, men de var i så dåligt skick att det med den tidens metoder inte gick att fastställa vilken sammansättningen järnet hade. Dagens moderna teknologi har dock gett oss nya verktyg för att undersöka föremål som dessa.

Nya undersökningarna visar att järnpärlorna är ungefär 5000 år gamla -- eller med andra ord 2000 år äldre än tekniken att smälta järn, något som genererat frågan: hur kunde man forma järn långt innan man kunde utvinna järn ur järnmalm? Med hjälp av modern röntgenteknik har forskarna nu också kunnat studera metallens struktur och metallsammansättning utan att skada de urgamla pärlorna. Utifrån detta anser de det bevisat att järnet kom från meteoriter, s k järnmeteoriter, och inte järnmalm (magnetit). Meteoriter av denna typ innehåller metalliskt järn, som inte behöver förädlas eller smältas för att bli metalliskt och därmed kunna bearbetas till föremål. Detta har man tidigare känt till bl a genom föremål som isolerade inuiter skapade med de s k Kap York-meteoriterna, något du kan läsa om exempelvis här och här.

Undersökningen har också gett oss en bild av hur meteoritmetallen bearbetades av människorna som fann den. Pärlorna skapades genom att bitar av meteoriten försiktigt hamrades ut till tunna plåtar, som sedan rullades ihop till rör -- en teknik som kan ha utvecklats just genom tillverkningen av dessa rörpärlor. Pärlorna träddes sedan på halsband tillsammans med guld och ädelstenar, vilket ses som ett tecken på hur värdefullt och exotiskt järnet ansågs. Att egyptierna kände till att järnet kom från rymden anses dock som mycket otroligt, det fick sitt värde genom att vara sällsynt, inte från att man kände till dess spännande ursprung.

Du kan läsa hela forskningsrapporten gratis på nätet här. Föredrar du en enklare sammanfattning av forskningsresultatet så har nyheten rapporterats på allt från Sveriges Radio till io9 i varierande detalj.3 kommentarer:

  1. Intressant! Som vanligt leder länkarna till massor av ny kunskap. Jag började helt plötsligt intressera mig för inuiter.Tack! Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails