fredag 5 april 2013

Nyhet: Blyfri kristall för dina smycken

Bly är ett otrevligt ämne, som skadar både människa och natur. Denna tungmetall har länge setts som ett s k utfasningsämne, men det har haft sin givna plats inom vissa områden där det inte gått att ersätta. Ett sådant område är kristall, som är ett av få material som undantas i EU:s kommande blyförbud.

Svårigheten har legat i att kunna behålla den rena, strålande kristallglansen i blyfritt glas. Ingen har lyckats få samma briljans i facetterat blyfritt glas som i blyad kristall. T o m fire-polishedpärlor innehåller en gnutta bly för att få den där extra lilla glansen. Det har även funnits (och finns) regler som säger att kristallglas måste innehålla en viss mängd bly för att få kallas just äkta kristall eller helkristall: EU stipulerade att helkristall är kristallglas med minst 24 % blyoxider (vilket t ex Swarovski har) och kristall får endast det kallas som har minst 10 % blyoxider. Det har varit en fråga om kvalitet: enbart med bly kan -- eller kunde -- man få den rätta briljansen och billigare glas såldes som kristall utan att ha den rätta briljansen.

Men arbetet med att ta fram blyfri kristall av hög kvalitet har pågått i flera år -- och nu har det börjat ge resultat. Både Swarovski Elements och Preciosa har t ex lanserat blyfri kristall under namnen Advanced Crystal respektive Maxima. "Fri" innebär i praktiken oftast extremt minimala mängder av ämnet i fråga, här under 0,009 % bly.

Maxima är bl a certifierad enligt en ÖKO-TEX-standard och kollektionen är inte bara blyfri utan de flesta färgerna är även fria från kadmium och krom6. Skyddsfolieringen, som kallas Dura-Foiling, är fri från tungmetaller. Medan Swarovski ska byta ut alla produkter mot blyfri kristall med tiden så verkar Maxima åtminstone i nuläget främst gälla chatons.


För mer om kristall och bly, se Bly -- den användbara men giftiga metallen, EU förbjuder bly i smycken och Kristallpärlor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails