fredag 8 mars 2013

Kultur: Thomas Heatherwicks glaspärleskulptur


Light from above


Det finns många pärlkonstnärer som skapar skulpturer helt eller delvis i pärlor och det finns även andra konstnärer, konsthantverkare och formgivare som ibland använder sig av pärlor i skapandet. Pärlkonstnärer av olika slag har tidigare omnämnts här på bloggen och fler kommer att tas upp i framtiden. Detta är dock en skulptur eller installation från en formgivare, som inte vanligtvis jobbar med just pärlor. Jag råkade snubbla över några bilder av Thomas Heatherwicks Bleigiessen och visst blir man nyfiken på att få veta mer?


Curves and lines


Bilden överst fångar enbart en liten del av Bleigiessen, som är en 30 meter hög skulptur bestående av 142 000 specialtillverkade transparenta dichroglaskulor fästa i stålvajrar belägen i en byggnad tillhörande The Wellcome Trust. Tekniskt sett är kulorna två sammanfogade cabochoner snarare än pärlor. Den spännande organiska, flytande formen och namnet på konstverket kommer från den nyårstradition som på tyska kallas just bleigiessen, blystöpning. Genom att hälla bly eller tenn i vatten och tolka formen på den stelnade metallen ansågs man kunna spå vad som skulle hända under det nya året. Heatherwick använde sig av metoden för att skapa en spännande form och efter 400 försök valde han ut en fem centimeter lång metallklump, som blev hans modell för skulpturen.

2006 blev konstverket tilldelat Lovells Art and Work Award. The Wellcome Trust, som huserar det prisbelönta verket, välkomnar besökare den sista fredagen varje månad (kl. 14). Då får allmänheten en möjlighet att gratis betrakta detta imponerande pärlarbete. Mer information om konstverket, inklusive ytterligare bilder (bl a på kontverket i dess fulla höjd) och besöksinfo, hittar du hos Thomas Heatherwick respektive The Wellcome Trust.


Bead detail 2


Även andra konstnärer använder sig av liknande tekniker med uppspända vajrar med pärlor för att skapa två- eller tredimensionella konstverk, för övrigt. Se t ex Li Qings svävande pärlskulpturer eller Devorah Sperbers trådrulleskulpturer -- pärlskulpturen med Star Trekmotiv har flera gånger synts i pärlsammanhang.


Foton: Antgirl [via Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0

3 kommentarer:

 1. Tänk att få se konstverket i verkligheten. Det måste vara underbart vacker. En spännande idé med vlusröpning för att få fram formen. Här i Finland stöper vi fortfarande bly på Nyårsafton för att se in i framtiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vlusröpning, en gammal sed still going strong i Tyskland och Finland. Mina klumpiga fingrar, ibland i kombination med rättstavningsprogrammet, gör mig ofta generad, men ger ibland ett gott skratt. Mvh Vlusröparen i Helsingfors

   Radera
  2. *haha*

   Och tyvärr kan man ju inte redigera sina inlägg efter att man klicka på publicera (det är förstås först då man ser det!). Är man inloggad på ett Blogger-konto (och det funkar kanske med övriga profiler/konton också) så kan man på sin höjd radera sin kommentar och skriva en ny. Inte ens jag kan redigera kommentarer på bloggen, bara publicera eller radera dem. Nåja, det viktiga är ju att man förstår vad som menas.

   I alla fall: Det känns verkligen som ett konstverk som ska upplevas på plats. Inte minst med tanke på storleken. Tur att den hamnade någonstans där de iallafall ibland låter en komma och kika på den.

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails