tisdag 29 januari 2013

Referens: Val av metallfärg

Valet av metalldelar i ett smycke kan påverka utseendet på ett smycke dramatiskt beroende inte bara på stil men även på färg. Färgen på metallen kan användas för att framhäva eller dämpa färger och blir därför en viktig del av designen och valet av färgkombo.

Tyvärr har jag inga bra bilder som exempel så låt oss istället göra ett enkelt tankeexperiment: Tänk dig att du gör ett länkat halsband med vita pärlor. Se nu halsbandet framför dig. Visualisera halsbandet med länkar och lås i silver. Svalt och elegant, en klassisk kombination. Men tänk du att du istället valt guldfärgade smyckesdelar -- en helt annan stil med en varm metall. Stryk nu detta och se framför dig ett halsband med svartoxiderade metalldelar. Klassiska färger, men i ett annorlunda sammanhang. Och nu, byt metallen mot koppar, en djup varm höstfärg. Avsluta med bruna metalldelar som oxiderad mässing. Eller varför inte experimentera med t ex ljusgrön craft wire eller anodiserad lila titantråd. Ett halsband, en modell -- många olika uttryck.

När man väljer metall till smyckesdelar i ett pärlsmycke finns det flera saker att tänka på: vilken färg som passar bäst till pärlorna, vilken effekt man vill skapa (en neutral färg som smälter in i designen eller en som konstraterar) samt -- i de fall det är möjligt att göra i förväg -- bärarens smak och hudton.

På Art Bead Scene skriver Brandi Hussey i artikeln The Color of Metal -- Understanding What Colors Metal Adds to Jewelry Designs om val av metallfärg utifrån tillämpad färgteori. Hon diskuterar vanan att tänka på metall som färg och att använda metall som smälter in eller skapar kontraster. Slutsatsen är att det inte finns något som är definitivt fel, men om du tycker det är svårt att välja metall eller är osäker på vad som passar bäst till pärlorna du valt så kan hennes färganalys av metalldelar vara en användbar hjälp på traven.


1 kommentar:

  1. Ett intressant inlägg. Brandis artiklar är mycket läsvärda. Tack! Anna

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails