tisdag 11 december 2012

Övrigt: Risker med blandade metaller i ringarOm du funderat på att göra fingerringar i en kombination av silver och koppar, t ex i mokume-ganeteknik, så kanske detta experiment får dig att tänka om eller fundera lite extra på problemen med att blanda oädla metaller med ädelmetall.

Problemet som tas upp är i korthet att metallerna reagerar med varandra när de utsätts för fukt och diverse salter och syror från vår hud. I Allergi av smycken -- inte bara nickel nämndes hur metallmixen i pläterade smycken kan irritera huden på grund av liknande reaktioner. Här är dock problemet ett annat: kombinationen av ädelmetall och oädelmetall, t ex silver och koppar eller guld och shakudo, leder till att den oädla metallen etsas bort. Det kan bli en snygg effekt, inte minst i mokume-ganesmycken, men kan också vara ett stort problem. Inte minst kan det drabba ringar eftersom de är så utsatta för väta jämfört med t ex ett halsbandshänge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails