fredag 26 oktober 2012

Teknik: Stansa ut egna motiv i metallOm du behöver såga ut ett stort antal av en speciell form ur t ex koppar-, silver-, guld-, tenn- eller mässingsplåt så finns det sätt att göra jobbet lite enklare vid arbetsbänken. En lösningen stavas hemmagjord stans av metall, som kan användas för att stansa ut och forma metall.

Hur du gör en sådan stålstans med hjälp av ett speciellt sågsystem (som vinklar stålet rätt under sågning) beskrivs på bloggen FluxPlay. Där får du instruktioner både till hur du sågar en egendesignad stålstans och till hur den används korrekt.

Nackdelen med denna teknik är att sågsystemet kostar en del och det är svårare att såga i hårt stål än många andra metaller, vilket gör det krävs både tid och pengar att lära sig det hela. Dessa handgjorda stansar passar bäst för den som har ett behov av att massproducera speciella former som ej kan skapas med hjälp av färdigköpta metallstansar, s k disc cutters, eller i form av färdiga former, s k metal blanks.


PS: Andra stanstekniker
 För enklare former som t ex cirklar finns speciella s k disc cutter för metall, som klarar av att stansa igenom hårdare och tjockare metall. Se t ex Melissa Muir och FusionBeads för instruktioner. För exempel på vad det finns för olika former, se exempelvis Rio Grande eller Swanstrom.

För tunna metallplåtar/-folier, t ex aluminiumburkar, kan pappersstansar användas för att stansa ut motiv. Rekommenderas dock ej till hårdare metaller eller medel till tjocka plåtar. Instruktioner finns hos bl a Beadaholique (video). Tänk på att stansarna inte är gjorda för metall så de kommer att slitas fortare än om du enbart använder dem till papper/kartong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails