tisdag 30 oktober 2012

Projekt: Maneter


JellyfishManeter är inte uppskattade av alla, men deras form kan vara inspirerande att arbeta med -- i naturlig eller stiliserad stil. Förutom tipsen nedan kan det vara inspirerande att kika på foton av maneter, t ex på Flickr -- där du bl a finner ett av mina favoritfoton på temat, Crystal Jellyfish av Imtiaz Ahmed. Många exempel på vackra former och linjer även för den som inte gillar djuren.

Det finns några smyckesprojekt på tema maneter på nätet, men inte överväldigande många.

Hos Poppy Golightly Bijoux finner du Jellyfish Earrings Tutorial, som beskriver hur du gör maneter i metallera och -tråd. Om du inte arbetar med lera så skulle du kunna göra själva kroppen med hjälp av en puckelanka eller helt enkelt använda en stor pärlhatt.

Ett annat örhängesprojekt i metall, som har den mest stiliserade manetformen hittar du här (örhänge nr. 3). Där reduceras manetens form till dess två former: den klock- eller kåpformade kroppen (pärlhatt) och de hängande långa trådarna (kedjestumpar).

Den som föredrar polymerlera finner en instruktionsvideo av Bettina Welker här: Jellyfish Earrings. Formen här är mer stiliserad och i färger som gör att de påminner om blomklockor

Maneter ser nästan spöklika och tyngdlösa ut i vatten, vilket vissa tar fasta på i sitt val av material för manetsmycken. I Jellyfish jewelry for mermaid/merman används syntetisk chiffon/organza för broscher och andra smycken. På Cut Out + Keep finns instruktioner till ett manethänge i återvunnen plast. Den som gillar återvinning bör även kika in hos Mich L. in LA, som gör manethängen av plastpärlhalsband och andra material.


För lampworkers så finns det tutorials för att skapa manetmotiv i glas, bl a hos Mary Lockwood.

Och sist ett litet tips, som bara är lite pärlrelaterat, för dig som gillar kawaii: Hanging Amigurumi Jellyfish.


Foto: Gani [Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

2 kommentarer:

  1. Amigurumimaneterna är så otroligt kawaii!

    SvaraRadera
  2. Lampworkpärlorna är otroligt fina. Maneter ser nästan ut att vara av glas, inte så konstigt att man får lust att skapa glaspärlor med manetmotiv

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails