fredag 19 oktober 2012

Projekt: "Giftringar" -- medaljonger för fingrarna


"Poison rings", giftringar, är ett ganska vanligt namn på ringar med små utrymmen under ett lock, som många gånger döljs under en infattad sten eller liknande. De är ringarnas motsvarighet till medaljonger och det var också så de användes i historisk tid. De kunde innehålla en kärestas hårlock, ett miniatyrporträtt, papperslappar etc men också fungera som en väldoftande pomander eller dölja en liten relik. Att ringarna kallas giftringar beror på myter och berättelser där en illasinnad person -- ofta en kvinna, en venefica -- använde dem för att gömma gifter, som sedan omärkligt smögs ned i offrets mat eller dryck. Mest känd är kanske Lucretia Borgia, som gått till eftervärlden med detta rykte -- men det finns inga bevis på att familjen Borgia någonsin använde sig av giftringar. Allt detta kan du läsa om på exempelvis The Beading Gem's Journal.

Du kan skapa din egen medaljongring (eller giftring) genom att fästa behållare i form av t ex en prayer box eller liten medaljong på en ringstomme. En snygg variant på detta finner du hos OscarCrow, som visar hur du skapar en ring genom att nita en prayer boxberlock på en filigranstomme. Föredrar du att limma så finns det instruktioner hos Little Miss Momma, som använder sig av olika typer av medaljonger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails