torsdag 4 oktober 2012

Historia: Tysk utställning om äkta pärlor genom smyckeshistorien

I Schwarzwald i södra Tyskland ligger smyckesmuseet Schmuckmuseum Pforzheim, som den 25:e oktober till 27 januari visar utställningen Die Perle in der Geschichte des Schmucks, Pearls in the History of Jewellery.

Utställningen fokuserar på den genom tiderna så eftertraktade, men ack så sällsynta, äkta pärlorna. De mytomspunna, magiska pärlorna, som skördats sedan antiken i Persiska viken och som efter Alexander den stores invasion av Persien spreds till Europa. Sedan den tiden har de äkta pärlorna -- och sedemera även de odlade och de imiterade -- varit ett självklart inslag i smycken. Med exempel på både historiska och samtida pärlsmycken vill utställningen presentera de mångfacetterade sätt på vilka pärlorna använts i smycken samt visa hantverksskickligheten bakom dessa smycken.

Förutom pärlutställningen så omfattar museet även flera permanenta utställningar med samtida och historiska smycken och klockor. De inkluderar en privat samling av etniska smycken från Afrika, Asien, Mellanöstern och Söderhavet.

Mer information -- på engelska och tyska -- finner du på smyckesmuseets hemsida. Notera att du kan även kan köpa en kombinerad biljett till både Schmuckmuseum och närbelägna Schmuckwelten för ännu mer smycken och ädelstenar (som består av smyckesvärld, smyckesverkstad med visning, mineralvärld och smyckesbutik).


Fler museer och utställningar
För fler intressanta smyckes- och pärlmuseer/-utställningar, se även Smycken på Nordiska museet (öppen tillsvidare), Pärlmuseer i världen, Svenska smyckesgallerier samt smyckeskonstsajten Klimt02:s internationella förteckning över museer (de har även en lista över gallerier här). Förutom konst-, design- och hantverksmuseer finns det även andra museer med välrenommerade smyckessamlingar, så som världskända Victoria and Albert Museum i London.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails