torsdag 27 september 2012

Teknik: Förbättra patina med bläck
Jag är ibland lite dålig på att blogga om alla småtips, som dyker upp på min andra blogg, även här. Men idag kommer ett sådant litet tips från mina egna experiment och utforskningar.

Om du ärgat (patinerat) smyckesdelar i koppar, brons eller mässing och tycker att färgen blev för blek eller urvattnad så kan du "boosta" patinan genom att droppa eller pensla på alcohol ink (alkoholbaserat bläck) i en passande nyans. Bläcket fördjupar färgen utan att täcka den speciella strukturen. Ett bra sätt att rädda en misslyckad patina.

Tänk på att försegla med ett passande lack eftersom bläcket annars kan färga av sig på t ex hud eller förstöras om någon råkar spilla parfym, alkohol, aceton eller liknande, som löser upp bläcket. Det är för övrigt alltid en bra idé att försegla patinerad metall, dels för att det inte ska förändras, men framför allt eftersom just ärg inte direkt är nyttigt att få i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails