torsdag 13 september 2012

Projekt: Hårfläta med pärlbandMarie-Antoinette, 1775 - Musée Antoine Lécuyer


Det finns många sätt att smycka håret med pärlor. Ett är att fläta in pärlband -- pärlor trädda på tråd, pärlat hårband eller helt sonika ett pärlhalsband -- i en enkel trefläta. Instruktioner finner du hos Boulevard Pink och msn Living/Seventeen. Se även denna bild. En elegant variant på tema kan du också se här (texten beskriver också smyckade hårstilar från catwalken i vintras).

Ett alternativ till "pärlflätan" är att låta en s. k. hair vine slingra sig i en lös fläta. Se t ex Fire Mountain Gem för ett exempel (med instruktioner till hårsmycket).

Andra alternativ inkluderar att göra en fläta och i efterhand fästa hårnålar eller -spiraler med pärlor i flätan, vilket visas exempelvis i denna video. Länkar till hur du göra hårnålar/-spiraler med enstaka pärlor finner du i inlägget Krona, krans och tiara, där du även hittar hair vines.

Ytterligare en variant är att trä lösa pärlor (med inte allt för små hål på hårtestar och på det viset fläta in dem. Tekniken beskrivs bl a på eHow. Notera att det inte passa bra för väldigt fint (=tunt) och rakt hår eftersom pärlorna då lätt glider av. För sådant hår passar pärlband bättre.

Ett annorlunda sätt att inkludera pärlor/halsband i en flätad frisyr finner du här.

OBS! Tänk bara på att många pärlor -- speciellt sötvattenspärlor -- och smyckesdelar inte tycker om hårsprej och liknande hårvårdsprodukter.


Bild: Pärlor har länge använts för att smycka frisyren. Målning av Marie Antoinette med pärlor i hårlockarna. Konstnär okänd, troligen Jean-Baptiste Gautier Dagoty (1740-1786).

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset från en långhårig läsare. Brukar fläta in vackra handfärgade sidenband i håret. Ska testa hur det ser ut om man dekorerar dem med lite pärlor. T ex pärlor med stora hål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra att det var av intresse att läsa. Inflätade sidenband låter också väldigt fint. (Är själv långhårig, men brukar tyvärr inte passa i flätor -- men tycker de kan vara väldigt fina och romantiska på andra.)

   Radera
 2. Hej jag har pärlor i håret, är själv långhårig,

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails