tisdag 25 september 2012

Material: Självlysande pärlor och andra material

Så här i höstmörkret passar det kanske bra att sätta fokus på pärlor och smyckesmaterial som lyser i mörkret (för pärlor som lyser i uv-ljus, klicka här). Vare sig det är för Halloween eller bara för att ha lite kul i skumrasket.

Det finns en mängd olika självlysande pärlor att välja emellan, från barnpärlor i plast till handgjorda lampworkpärlor. Utöver pärlor finns det även en del andra material värda att också ta upp. Se denna text som ett smakprov -- det finns mycket mer pärlor och material att upptäcka. I vissa fall kan det hända att säljaren inte ens vet att pärlan är självlysande eller så står det helt enkelt inte i beskrivningen! För vissa är det en kul överraskning, för andra en mindre lustig sådan.

Notera: Självlysande pärlor kan säljas under olika namn. Utöver självlysande så är fluoroserande ett vanligt begrepp, men det används även om neonfärger, som inte lyser i mörker. Hos engelskspråkiga säljare/butiker är GITD en akronym du kan råka på. Den står för just Glow In The Dark. Phosphorescent är ytterligare ett engelskspåkigt namn som används.

Pärlor och hängen

Bland barnpärlorna kan du finna så väl ponnypärlor som plaströrspärlor (Hama och Nabbi) i självlysande plast i olika färger.

Gillar du seed beads så finns det s k phosphorescent-lined klara tjeckiska seeds att köpa. Främst i form av rocaillepärlor i olika storlekar (inklusive ponnypärlor), men du kan även finna t ex twin beads och drops. Säljs även under det mer lättstavade glow in the dark seed beads eller glow in the dark colorlined. Ett exempel på hur ett armband i GITD-seeds ser ut kan du hitta hos Beadaholique (för fler GITD-projekt, kika här och här).

Uppdatering: TOHO har nu också självlysande seed beads i storlekarna 11/0 och 8/0, vilka lyser i blått eller grönt (flera nyanser finns). De finns i både transparent och silverlined.

Övriga glaspärlor inkludear tjeckiska pressglaspärlor, som även finns i olika färger vilka döljer den självlysande glasmassan (se blom- och lövpärlorna ovan), kinesiska lampwork- och pressglaspärlor samt hängen (t ex sjöstjärnan ovan), handgjorda artist lampworkpärlor med mera. Självklart finns det självlysande döskallepärlor! För exempel på tjeckiska glaspärlor, se t ex Bello Modo. Kinesiska pärlor och lampworkhängen samt plastponnypärlor i glow-in-the-dark har Shipwreck Beads ett stort urval av.

Du kan även finna metallberlocker/-hängen, som är delvis målade med självlysande färg.

Glas och lera

För dig som vill skapa dina egna självlysande glaspärlor och -hängen så finns det glasstavar, glaspulver och glaskross (frit) att köpa. Det finns flera säljare, men för exempel på vilka olika produkter du kan hitta, se säljare som denna.

Glaskross skulle även kunna användas t ex genom att gjutas in i epoxiharts/resin eller fyllas i små glasflaskor, som används som halsbandshängen, och så vidare.

Andra material för smyckes- och pärltillverkning är t ex självlysande polymerlera. Fimo gör självlysande lera i en färg (se nedan) liksom Cernit och Sculpey III finns i flera olika färger. Självlysande lera kan blandas med annan (ej opak) polymerlera för mer färg och en diskretare glöd. Det finns även flytande lera med självlysande effekt. För mer information, se Miniatures.about.com och Glass Attic.

Det finns t o m självlysande pigment specialtillverkade för användning i glasyr för keramik, vilket du kan läsa om här.

Om självlysande pigment för emaljering, se Självlysande emalj.

Andra material

Självlysande gummiringar, tänkta som stopp- eller mellanpärlor på tjocka remmar hittar du bl. a. här.

Chainmailspecialisten The Ring Lord har o-ringar i silikon, som passar till bl a självlysande chainmailsmycken. Tidigare hade de även självlysande metalltråd(!) Tyvärr har jag för mig att The Ring Lord slutande med tråden pga att den hade dålig lyskraft -- kan vara värt att tänka på om du vill ha självlysande koppartråd.

Parawire gör färgad koppartråd i glow in the dark silver (tror det är samma som "nite glow"). Se deras hemsida. Verkar bara finnas i 20 G.

Accu-Cord smyckesvajer finns i en självlysande variant. Du hittar den hos Fire Mountain Gem eller fråga hos pärlbutiker som för märket.

Loom bands kan även de finnas i självlysande varianter, som dessa.

Självlysande paljetter kan du se i ett par olika varianter t ex i denna butik.

Hartsbaserade smyckes- och knivämnen kan du läsa mer om här. Det finns bl. a. varianter som har olika färg i direkt solljus, inomhus och mörker.

Du kan även finna självlysande färg, bl a i pyssel- och hobbybutiker. Det finns olika färger för olika material så som tygfärger och hobbyfärg för papper/trä/kartong. Ska du använda dem på smycken kan det vara en bra idé att försegla dem och fundera på om de är säkra för barnsmycken (eftersom vissa barn gärna stoppar smycken i munnen).  Tips: för en diskretare effekt och mer kulör kan självlysande färg blandas ut med annan färg. Testa dock först att färgerna är blandbara.

Det finns till och med självlysande brodergarn! Just denna docka är ett vitt DMC-garn, som lyser spöklikt gulgrönt i mörker. Andra typer av tråd inkluderar självlysande maskinsytråd och virk- och stickgarner som dessa från Jelly Yarns. Självklart finns det även producenter som tagit fram självlysande tyg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails