måndag 10 september 2012

Inspiration: Pantone Spring 2013 fashion trend colors

Pantone har presenterat sin färgtrendrapport för vår- och sommarsäsongen 2013. Som vanligt en mix av färger, som innehåller lite av varje. Det brukar vara möjligt att skapa både pastelliga och djärva färgkombinationer utifrån rapporten och den senaste trendspaningen är inget undantag.

Ovan syns färgerna för dammodet, vilka du kan läsa mer om -- och se betydligt tjusigare grafik av -- här. Där finner du inte bara färgerna utan också djupare analys och små intervjuer med branschfolk angående färgtrenderna.

Säsongen beskrivs som "the balancing act" med designers som fokuserar på sina kunders önskan att uttrycka sig själv, finna balans och ny energi i det hetsiga vardagslivet. Säsongens färger består därför följdaktligen av en mix av "dynamic brights with novel neutrals", som tillsammans skapar en harmonisk balans. Färgerna är praktiska och mångsidiga, men drar ändå ögonen till sig. Enkla och harmoniska, men med utrymme för individualitet och spännande uttryck. Modet försöker finna en balans mellan ljust och starkt, klassiskt och nytt, vilket speglas i trendfärgerna.
Herrmodets färger är med några undantag desamma som på damsidan. Lila och vårgrönt har tonats ned och aprikos och mattgul har bytts mot lite mustigare nyanser. Paletten beskrivs som "soothing neutrals and energizing brights". Mer information finner du här.

Pantone i pärlfärger

Tycker du det är knepigt att tolka Pantones färgnamn och -nummer i pärlor? Margie Deeb brukar varje säsong släppa en "Color Report for Bead & Jewelry Designers", som ger förslag på hur nyanserna ska tolkas i Delicas, stenpärlor, swarovskipärlor och SoftFlex smyckesvajer. I skrivande stund har hon dock inte presenterat den senaste rapporten ännu. Pärlbutiker som FusionBeads och Artbeads brukar också ge förslag, men oftast inte förrän i början av säsongen.

Preciosa har i samarbete med Pantone som vanligt tagit fram paletter där färgtrenderna tolkas i deras kristallfärger. Du hittar den rapporten här. Preciosa Ornelas färgtrender finner du här.

Se även Swarovskis innovationer för vår- och sommarsäsongen 2013, vilka du kanske minns från släppet i våras.

Varför bry sig?

Du behöver inte vara fashionista eller inne i modebranschen för att intressera dig för trendrapporterna. Det kan finnas flera anledningar till att notera färgtrenderna ändå.

Detta inlägg är bl a etiketterat med "biz", vilket är en anledning till att bry sig: säljer du smycken så kan färgen på modet påverka vad dina kunder vill ha, speciellt om du gör utpräglade modesmycken och bijouterier. Som liten smyckestillverkare kan du dock enkelt anpassa dig och snabbt köpa in någon ny färg som efterfrågas eller börjar blir populär. Du behöver inte försöka förutspå framtida trender eftersom du kan vänta tills du ser dem till skillnad från stora märken som måste planera och börja producera ett år i förväg för att inte missa tåget. Om dina kunder är modemedvetna kan det vara i ditt intresse att i tid planera för de färger som kan komma att bli populära hos dem och skapa matchande smycken så du direkt kan möta upp med smycken -- kanske t o m innan de börjat efterfråga dem.

All trendspaning kan dock tas med en nypa salt ibland och även om modet till viss del är internationellt kan det även vara väldigt lokalt vilka färger som blir populära -- och alla modefärger blir inte populära i alla läger och därmed kanske inte i din målgrupp. Dessutom är det ju inte säkert att dina smycken och dina kunder är särskilt modekänsliga alls.

Men framför allt är det min personliga uppfattning att det är kul att bry sig för att man kan använda färgerna som inspiration eller utmaning. Titta på färgerna och fundera på om där finns någon nyans eller kombination av nyanser, som du inte brukar använda, men som inte skulle vara dumt att testa. Utmana dig själv eller andra att använda färgerna, antingen i fritt val eller i en kombination vald av någon annan. Att använda nya färger utvecklar din skicklighet både i att blanda och designa med färger.

Varför inte skaffa en tiosidig tärning och göra en lek av det? Ge varje färg ett nummer --eller måla tärningen, men med siffror kan den användas varje säsong -- slå tärningen ett önskat antal gånger beroende på hur många färger du vill eller vågar utmana dig med i kombination och skapa något med de framslumpade nyanserna. Tiosidiga tärningar, s k T10, används främst inom rollspel och du finner dem bl a i butiker där rollspel säljs.

Den årliga pärltävlingen Fasion Colorworks använder sig för övrigt av Pantones färger för sina tävlingskategorier. Även andra har skapat tävlingar och utmaningar på temat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails