onsdag 20 juni 2012

Pärlsort: Tila vs Tile


I början av 2010 presenterade japanska Miyuki sin på många sätt revolutionerande platta, kvadratiska tvåhålspärla för pärlvävning och -sömnad, Tila bead. Därefter kom PreciosaOrnelas svar på tvåhålspärlor för seedbeaders hösten 2011 med de ovala Twin beads (som sedan fick en tvilling i pressglaspärlan SuperDuo). Nyligen har det så också kommit en tjeckiska pressglaspärla från Starman, som vill vara ett alternativ till Tila. Denna pärla går under namnet tile beads eller CzechMates -- varav det senare är det nya officiella namnet -- och säljs bl a under devisen "use the better tile bead".

Där SuperDuo handlade om att göra en variant av Twin, som var mer uniform, så handlar Tile snarare om att presentera ett liknande, men inte exakt likadant, alternativ -- samt kanske också skapa en tvåhålspärla utan Tilas beklagliga nackdel med kanter som lätt kan få sig en nagg. För det Tile har gemensamt med Tila är den kvadratiska formen och de två parallella hålen. I övrigt påminner Tile mest om en klassiskt tjeckisk pressglaspärla med sina många finishar och rundade form.

SuperDuo och Twin kan fungera som substitut för varandra. Det kan inte riktigt Tile och Tila eftersom form och storlek skiljer sig något åt. Tile har rundade kanter och är tjockare (3 mm) likväl som större (6x6 mm). Tila har raka kanter, är tunnare (1,9 mm) samt mindre (5x5 mm) och har en fram- och baksida. De är även känsligare mot stötar etc och kan få sprickor eller flisor. CzechMates har dessutom -- tack vare sin tjocklek -- större hål: 1,25 mm att jämföra med Tilas 0,8 mm. De kan användas på liknande vis, men resultaten blir inte så nästan identiskt lika som när man byter Twins mot SuperDuos och det är inte säkert att ett tilamönster passar till tiles utan justeringar.

Liksom med Twin vs. SuperDuo har jag personligen enbart haft möjlighet att bekanta mig med "originalet" och hänvisar därför till andra för mer djupgående analyser och jämförelser. På Beadwork.about.com har Chris Franchetti Michaels skrivit just en sådan jämförelse, inklusive jämförande bilder, som du kan läsa här. Hon går förutom formen igenom parametrar som pris, utbud av färger och finishar samt hållbarhet. Ett exempel på samma design sydd med tila respektive tile kan du hitta hos Bead Street Online.

Du kan läsa mer om Tila på Miyukis produkthemsida och om CzechMates tile beads hos Starman.

1 kommentar:

  1. Jag har testat båda och tycker att CzechMates är överlägsna Tila. Dels handlar det om hållbarheten, Tila är rätt sköra, men också formen och känslan, dvs ytstrukturen och färgerna. Tila är lite för fyrkantiga för min smak, och passar inte så bra för de smycken som jag gör. Glad midsommar! Anna

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails