torsdag 21 juni 2012

Material/Teknik: Cement och betong

Cement RAD 134.365 


 Cement och betong låter kanske inte som de mest självklara smyckesmaterialen, men visst finns det de som använder dem för att skapa smycken med en rustik eller industriell känsla. Exempel på smyckesmakare som arbetar i materialet är Andrew Goss, Sue Ann Dorman och Tom McCarthy. Kika gärna i deras gallerier för inspiration.

Cement eller betong?

Cement och betong används ibland i dagligt tal nästan som synonymer -- och på engelska är det ännu vanligare att betong (concrete) även används som synonym för cement. Betong skulle lite förenklat kunna beskrivas som cement med grus eller sand i. Cement i sin tur är en produkt som tillverkas av huvudsakligen lera och kalksten, vilken bränns och mals till ett pulver. Cement hårdar genom en reaktion med vatten. Mer om cement kan du läsa på Wikipedia.

Betong finns i olika varianter, vissa grova och andra betydligt finare. Vid betonggjutning i hobbysammanhang används ofta s k finbetong. Även den finns i olika grovlekar och tumregeln är att ju mindre saker du gjuter, desto finare betong ska användas.

Bland cement finns speciella cementtyper gjorda för olika ändamål. Butiken Kinn , som är specialiserad på just produkter för gjutning av olika slag, nämner formstenen Calmix som exempel på en specialcement gjord för frosttåliga gjutningar.

Även vissa typer av murbruk/fogmassa kan användas. De innehåller ofta mindre partiklar, vilket gör ytan slätare, och kommer många gånger färdigblandad, klar att använda. Eftersom bruket är lättare och porösare än betong så är det inte lika bra att hålla fast inbäddade smyckestenar etc.

UPPDATERING: I samarbete med Robert Dancik har BeadSmith tagit fram Artist's Concrete och konceptet Create Recklessly with Concrete, som omfattar färgad finbetong. Färgkarta och FAQ finner du här.


Tekniker

Betong och cement kan gjutas i temporära gjutformar eller direkt i smyckesdelarna. Materialet kan även färgsättas genom att pigment, speciellt anpassade för cement, blandas in i massan och det finns smyckeskonstnärer som färgat betong-/cementsmycken med rost. Det går också att måla på den härdade ytan. Stenar, cabochoner och andra små utsmyckningar att fästas i cementen på samma sätt som de fästs i t ex epoxilera.

En uttömmande källa till att använda betong och cement i mindre skala, t ex för smycken finner du i Andrew Goss och hans sida Art Concrete. Här finner du how-tos, inspirationsgallerier med mera. Goss har även skrivit en bok i ämnet: Concrete Handbook for Artists. Technical Notes for Small-scale Objects.

På Ganoksin finner du artikeln Introduction to Basic Concrete Jewelry, som diskuterar materialval, pigment och färger, förseglingsmedia, hur du kan använda betong i smyckestillverkning samt säkerhetsaspekter (skydda dina lungor från fint damm!).

Ett smyckesprojekt med betong/murbruk finner du bl a Mary Hettmanspergers bok Heat, Color, Set & Fire. En bok som kommer att recenseras på denna blogg (datum ej bestämt).

Korta instruktioner på svenska till att gjuta i betong finner du hos exempelvis Panduro och Konst i Allt.


Foto: Sara Westermark [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails