Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 20 februari 2012

Nyhet: Margie Deebs senaste färgtrendrapport för pärlare


Margie Deeb har släppt sin senaste färgtrendrapport, Spring/Summer 2012 Color Report for Bead & Jewelry Designers. Denna 25 sidor långa nedladdningsbara rapport baserar sig som vanligt på Pantones rapporter och ger tips på hur du kan kombinera färgerna, inspirationsbilder på pärlsmycken och översättningar av Pantonenyanserna i Delica-, Swarovski- och Softflexnyanser samt förslag på passande stenpärlor.

Du kan köpa rapporten på Margie Deebs hemsida där du även kan se utdrag ur häftet.


Fler lästips för färgtrendspaning

Årets förväntade trendfärger i kläder och smycken har jag tidigare skrivit om här. Där finner du länkar till så väl Pantone som Swarovski och flera pärlbutiker som "färgtrendspanar" åt dig. Även om du (och dina kunder i de fall du säljer dina alster) inte är intresserad av trender och mode så kan rapporterna ändå vara av intresse då de kan fungera som inspiration och utmaning att testa nya färger och färgkombinationer.

6 kommentarer:

  1. Att sätta ihop de nya färgerna känns verkligen som en utmaning.Färgkartan här ser inte så lockande ut. Vissa av färgerna är tilltalande men hur ska de kombineras? Margies böcker är inspirerande. Tack för tipset här. Ska försöka att leka med färgerna utan att konsultera experten först. Det är spännande att utmana sig själv. Här på bloggen finns det många exempel på det. Anna

    SvaraRadera
  2. Ja, lite klurigt känns det allt -- åtminstone om man inte vill "safa" med enbart pasteller och neutraler eller enbart de starka färgerna. En sak jag personligen varit inne på är pärlor med picassofinish. De har ju flera av de ljusa gröna, blå, grå och beiga toner som finns med ovan. T ex hyacinth picasso skulle pricka in hälften av färgerna ovan.

    Kika gärna på FusionBeads tolkning av paletten. De har nämligen kombinerat alla färgerna. I deras tappning där de anpassat proportionerna mellan nyanserna och använder transparenta färger så funkar det bättre än i bilden ovan. (Annars brukar Preciosa ha lite trevliga inspirationsbilder på hur man kan kombinera färgerna -- länk dit finns i blogginlägget som länkas till under "Fler lästips...".)

    Personligen tycker jag höstsäsongens färger (enligt Pantone) är lite mer tilltalande. Färre pasteller och de starka färgerna är lite mer murriga och nedtonade. Får kanske göra en liten presentation av dem också nästa vecka.

    SvaraRadera
  3. Tre kombinationer av färgerna finns ju för övrigt i aktuella tävlingen Fashion Colorworks, som man kan läsa mer om här: http://manekisparlblogg.blogspot.com/2012/01/tavling-fashion-colorworks-2012.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Senaste numret av Stringing kom igår. Där finns tre halsband i vårfärgerna. De ser faktiskt bra ut. Svårt att veta om min telefon återger färgproverna på ett felaktigt sätt. I tidningen ser de annorlunda ut. Det skulle vara roligt att ha de riktiga färgproverna från Pantone. Det får dock vara eftersom jag inte följer modet och inte säljer något heller. Bättre att utöka pärlförrådet med nya skatter för de pengarna.

      Radera
    2. Ja, det kan vara stor skillnad ibland på hur färger upplevs på en dator- eller telefonskärm. Jag har sett olika bilder på Tangerine Tango som trots att de baserar sig på exakt samma kulör ser olika ut. Dessutom kan andra saker som storleken på färgprovet och vilka färger de ligger intill påverka hur nyansen upplevs. Liksom proportionerna mellan färgerna.

      När man väl använder dem i smycken är det utöver storlek och färgkombination också en sak till som påverkar: om färgen är transparent eller opak. Ibland kan en färg som inte känns alls intressant eller som känns svår att kombinera helt plötsligt kännas annorlunda pga att pärlan är transparent eller har en viss finish/lyster.

      Så ibland kan en färg bli en positiv överraskning.

      Radera
  4. Typen av finish har verkligen stor påverkan. Jag tycker t ex om 3 mm runda Swarovskikristaller i färgen Fire opal. Tycker att de ser ut som pyttesmå apelsiner. Trodde att samma färg med AB skulle vara ännu mer tilltalande för mig. När jag fick dem tyckte jag att de var för bleka och alldeles för iögonenfallande med den ljusa och spegellika ABytan.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails