fredag 21 oktober 2011

Material: Olika typer av kopparfärgad metallKoppar är inte bara en användbar metall, dess färg gör sig också mycket bra i smycken. Du kan läsa mycket mer om koppar här. Denna text handlar nämligen inte så mycket om materialet som de olika "kopparfärger" som finns att välja mellan.

På bilden ovan kan du se en jämförelse mellan olika typer av massiv koppar, kopparpläteringar och rödmetall. Även om de har kopparfärgen gemensam så varierar nyanserna. Om du vill använda dig av koppar kan det vara bra att fundera på vilken typ som passar dig bäst. Nedan finner du en kort lista över och beskrivningar av vanliga kopparfinishar.

 • Obehandlad massiv koppar: Vanlig koppar, som oxiderar och ev. även ärgar med tiden. Kan få tillbaks sin glans och färg genom att rengöras med för ändamålet anpassade rengöringsmedel och putsdukar. En husmorskur är att blötlägga metallen i citronjuice. Tänk på att inte alla pärlor tål en så tuff behandling. Obehandla koppar, som man inte vill ska oxidera, kan därför med fördel skyddslackas eller vaxas för att behålla sin färg och glans längre. Tänk på att lack och vax nöts bort vid användning.
 • Lackad massiv koppar: Genom att lacka eller vaxa kopparn så kommer den inte att oxidera utan hålla sig glansig och ljus. En glansig lack ger en mer glansig mellan medan en matt lack eller vax ger ett mer sidenmatt utseende.
 • Antikbehandlad koppar: Massiv koppar som oxiderats eller täckts med mörk färg och sedan putsats upp så att färgen endast finns kvar i fördjupningar och liknande. Är ofta lackade eller på annat sätt behandlade för att skydda antikbehandlingen, vilket också skyddar mot oxidering.
 • Patinerad koppar: (ej på bild) Koppar som patinerats helt eller delvis med speciella vätskor eller enkla hushållsprodukter som vinäger och salt så att metallen skiftat i färg från sin vanliga orange/bruna. Vanligaste färgerna är grönt och blågrönt, ärg, men även rödlila värmepatina är populär. Det finns även koppar som patinerats med värmefixerade färgvätskor (av den typ som skulptörer använder). Patinerad koppar kan köpas som både (rena eller etsade) plåtbitar och som -- ofta handgjorda -- smyckesdelar. Måste lackas eller vaxas för att skydda patinan, vilket också skyddar mot ytterligare oxidering eller ärgning. Med tiden kan så väl skyddslack/vax som patina nötas bort.
 • Borstad koppar: (ej på bild) Inte så mycket en annan nyans som att den borstade, matta ytan ger en annan glans åt metallen. Borstad metall kan kännas sober och sammetsliknande. Finns i massiv eller ljus kopparplätering: tänk på att obehandlad koppar mörknar med tiden.
 • Ljus kopparplätering: Har en ljus, glansig färg som nyputsad koppar. Pläteringar är ibland antitarnishbehandlade så att de inte oxiderar alls. Som med all plätering nöts den med tiden och exponerar metallen under, som många gånger har en annan färg. Används ibland över koppar för att dölja lödningar eller minska oxideringen.
 • Mörk kopparplätering: Ser ut som oxiderad koppar och kallas därför även antikkoppar. Färgen kan variera och ibland vara mer mörkbrun är kopparfärgad, något som är viktigt att tänka på om du vill kombinera delar från olika tillverkare. Kan oxidera, vilket gör dem ännu mörkare, men vissa varianter är antitarnishbehandlade.
 • Antikbehandlad kopparplätering: Även denna plätering kallas antikkoppar. Till skillnad från den mörka pläteringen så har här färg eller annan patinering applicerat ytan och sedan putsats så att det mörka endast finns kvar i fördjupningar och liknande i mönstret. Grundfärgen kan variera från ljus till lätt oxiderad. Är ofta lackade eller på annat sätt behandlade för att skydda antikbehandlingen, vilket också skyddar mot oxidering.
 • Rose gold ox: En typ av polerad koppar- eller roséguldfärgad plätering över mässing med ljus antikbehandling. På bilden finns en stor blomma och filigrandel i denna plätering. Jämför med roséguld nedan.
 • Rusty black patina: (se bild här.) En ojämnt svärtad yta, som döljer en kopparplätering över mässing, vilken kan putsas fram. I sin putsade form är den ett mer dramatiskt, mer kontrastrikt, alternativ till oxiderad koppar(plätering).

Kopparfärgat, men inte koppar
Förutom massiv koppar och kopparpläteringar som behandlats på olika vis finns det även andra metaller, som kan ha en kopparliknande färg. Med undantag för rödmetall så finns dessa alternativ ej med på bilden ovan.

 • Rödmetall: Mässing (legering av zink och koppar) med låg zinkhalt, vilket gör metallen mer kopparfärgad än klassiskt gul. Du kan göra gulmetall, dvs gul mässing, mer lik rödmetall genom att hetta upp den (se fattningen och bladrankan i nedre delen av bilden).
 • Roséguld: På engelska rose gold. Guld med mycket koppar i legeringen som ger det en kopparton. Till skillnad från koppar så oxiderar inte roséguld.
 • Rose gold filled: Gold filled med roséguld (se ovan) istället för vanligt rött eller gult guld. Ett budgetalternaiv till roséguld och oxidationsfritt dyrare alternativ till koppar.
 • Rose vermeil: Silver förgyllt med roséguld (se ovan). Billigare än guld, men ändå ädelmetall rakt igenom.
 • Förkopprat silver: Rosa- eller koppartonat sterling- eller finsilver som fått en oftast ofrivillig patina då det suttit i ett betbad som kontaminerats med järn (t ex bindtråd eller tänger). Även om det många gånger är ett misstag så kan patinan även användas för den som vill få en rosabrun färg på silver, t ex om man inte vill blanda ädel och oädel metall eller färga enbart en del av en bit silver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails