torsdag 15 september 2011

Projekt: Ekollon för höstsmycken

Acorns made by me


Ekollon hör hösten till. Det finns ekollonformade pärlor och pärlor så väl som pärlor/smyckesdelar med ekollonmotiv, men du kan också göra dina egna små berlocker och hängen med hattpinnar och pärlor -- eller med ekollon"hattar" från skogen.

De enklaste pärlberlockerna görs genom att trä en rund eller oval pärla i passande färg på en hattpinne och avsluta med en pärlhatt som påminner om ekollon (t ex de från Vintaj eller B'Sue). Vintaj har några inspirationsprojekt med just ekollonpärlhattar: Wooded Path, Falling Acorns och Autumn Apiary. Utförligare instruktioner hittar du hos Artbeads: Little Acorn Charms respektive Little Acorns Pendant.

Michelle Mach har ett örhängesprojekt i Bead Trends September 2011. Du kan se bilder på dem här. Du kan också göra något mer "abstrakta" ekollon, dvs använda pärlor och pärlhattar som inte är lika naturalistiska, om du föredrar det. Lisa Petersons projekt är ett exempel på detta.

Ett alternativ till pärlhattar är att använda sig av ekollon från naturen. De kan användas naturella eller spraylackas, doppas i epoxihart etc för bättre hållbarhet och ev. styrka. Se till att de torkat ut väl innan du förseglar ytan. Ett örhängesprojekt med pärlor och ekollonhattar finns t ex hos Martha Stewart.  Istället för pärlor kan man t ex tova ekollon till sina hattar, som hos How The Sun Rose och Tonya Utkina. Alternativt nålfilta, som Martha Stewart och Little Gray Fox visar. Även färgad silkeskokonger -- läs mer om materialet här -- kan användas. Liksom tyg, som fylls ut, vilket Zemphira visar. Resurrection Fern och  virkar sina ollon. Block Party Press använder sig av polymerlera.

Det finns även svarvade ekollon av trä, som kan målas och smyckas på olika vis för att användas i smycken. Se t ex Design*Sponge för exempel.


Övrigt
Ekollonhattar kan även användas till att göra andra smycken, så som blomstersmyckena hos 5 Orange Potatoes eller de kul barnhalsbanden hos Family Fun. Och hela ekollon kan även "virkas in", som i detta halsband (själva nöten) eller detta (hatten virkas fast). De kan också kläs i tyg, som Rebecca visar. Eller varför inte färga insidan av ekollonhattar, som beskrivs här, och använda dem som smyckesdelar?

Det går även att använda hela ekollon, speciellt om nöten sitter så hårt fast att den inte riskerar lossna, se t ex Carmis projekt. Ekollon är också populära att använda i electroforming.

Gillar du amigurumi så finns det virkmönster till söta ekollon hos bl a Planet June, The Fabled Needle, Ravelry och Lion Brand.

Och slutligen: inte smycken alls, men många söta ekollonprojekt jag inte kunde låta bli att nämna hittar du hos Twigs and toadstools. Visst skulle det där fågelboet även fungera som halsband?Foto: Filtade ekollonhängen av Andrea Williams, här använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails