torsdag 1 september 2011

Projekt: Djupare fattning för ringstommarRingstommar kan vara roliga att leka med. De kommer i olika varianter där en vanlig typ har en "kistfattning" med sarg. Denna sarg kan variera i höjd: vissa sarger är nätt och jämnt högre än plattan de ramar in medan andra har en tydlig, rak kant som kan vara flera millimeter hög. En hög kant behövs inte minst om du ska fylla fattningen med exempelvis epoxiharts eller lera snarare än bara limma fast en cabochon.

Om du inte hittar en ring med tillräckligt hög kan kan en nödlösning vara att göra som på bilden ovan: hitta en slät ringstomme (ej reglerbar) vars ytterdiamter motsvarar innerdiamtern på fattningen och limma fast den. Detta passar t ex pläterade ringar där du till skillnad från en ringstomme av silver inte bara kan löda fast en högre sarg av en silverplåtsremsa.


Ovan: Här syns det tydligare hur hög sargen är efter att ringen fästs i fattningen. Nu går det att gjuta in tredimensionella föremål -- eller göra något annat som kräver en högre, stadigare kant.

1 kommentar:

 1. Anita Fredriksson3 september 2011 08:58

  Måste bara säga det igen, du har en fantastisk sida. Vilket arbete du lägger ned på den. Det finns hur mycket inspiration, tips och idéer som helst att hämta härifrån. Stort tack!

  Hälsningar

  Anita
  Sollentuna

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails